Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkrijte ko vas laže u 6 jednostavnih koraka

  Nikada nije prijatno kada nekoga uhvatite u laži. Ali, šta ako ne možete da „provalite“ da li vas neko laže ili ne?

  Ako sumnjate da neko nije bio iskren prema vama, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju, a koje mogu poslužiti kao instant detektor laži. Sajt Business Insider ih je naveo, a mi vam prenosimo.

  Obratite pažnju na njihovo držanje

  Lažljivci se često otkriju svojim držanjem. Često će se poguriti, držati ruke blizu tela jer tako nesvesno štite sebe dok vas lažu.

  „Po pravilu, što više neko dopušta da mu telo bude otvoreno, izloženo, to je on iskreniji. To je zbog toga što smo fizički ranjiviji kada je naše telo izloženije spolnim uticajima,“ objašnjava psiholog Džon Pol Garison za Biznis insajder. „Ako primetite da je neko promenio položaj tela, pogurio se, a ruke drži bliže sebi moguće je da vas laže.“

  Gledajte ih u oči

  Oči_pixabaySvi smo čuli za frazu „gledaj me u oči“ kada neko želi da potvrdi našu (ne)iskrenost. Ali, ispostavlja se da postoji mnogo istine u tome: nedostatak kontakta očima je jedan od prvih neverbalnih znakova da vas neko obmanjuje.

  Kontakt očima je nešto veoma lično i intimno. Ukoliko vas neko laže neće vas rado gledati u oči jer će želeti da depersonalizuje situaciju.

  Obratite pažnju na to koliko se pomeraju

  Ako su se skamenili, onda nešto definitivno nije u redu. Često će držati ruke sa strane, sedeti veoma mirno, pričati polako i svesti mimiku na minimum a sve zato što hoće da stvore lažnu sliku – da su mirni i da ne lažu. Budite pažljivi jer su ovo znaci iskusnih lažova.

  Obratite pažnju na njihovu priču

  intervju_youtubeprintscreenOsim ukoliko nisu iskusni lažovi, možete pronaći pukotine u priči. Da li su pričali o tome ranije? Da li su izmenili važan detalj?  Ako sumnjate, pažljivo ih slušajte šta pričaju.

  Nagnite se ka njima

  Lažovi će se odmah povući. Ukoliko se osoba za koju  misite da laže drži podalje od vas, to je siguran znak da nešto skrivaju. Pogledajte da li osoba prekršta noge, okreće vam leđa ili stavlja ruke u suprotnom pravcu od vašeg. Njima je neprijatno, a telo se tako brani.

  Preispitajte ih

  Anica_Dobra_YT.jpgAko nekoga optužite da laže i preispitujete njegovu priču, obratite pažnju kako reaguju na to. Nevina osoba može biti uvređena, ali lažovi znaju da zauzmu preterano defenzivan stav.

  Klimanje glavom

  Vaše telo vas izdaje kada lažete i najjednostavniji pokret glave može značiti propast. Policajci to dobro znaju, a bivši CIA službenici kažu da se često dešava da neko kaže „da“ ali klima glavom „ne“.

  Promene u ponašanju

  devojka, suze, plakanje_pixabayAko je osoba koja vas laže obično vesela i pričljiva, a iznenada ćuti – to je još jedan od znakova da vas laže.

  Vrujte sebi

  Ako sve ostalo ne radi, vi znate više nego što mislite. Nekada su ljudi veoma dobri u laganju i neće nam ostaviti prostora da sami otkrijemo problem. Pa ipak, ako imate osećaj da vas neko laže, držite se njega jer naše telo ima dobre mehanizme samoodbrane.

   

  Izvor: Business Insider, BIZLife

  Foto: Pixabay, youtubeprintscreen

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE