Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OVO SU KULTNI filmovi koje su nekada cenzurisali

  Indijski slikar M. F. Husein je izbegao iz svoje zemlje nakon što je naslikao svoju poznatu sliku, Bahrat Mata-u. Ime se odnosi na indijsku Majku boginju (ili majku Indiju) i ona je bila inspiracija indijskom Pikasu koji ju je prikazao svetlu i kontrastnim bojama. Husein ju je naslikao nagu i sa crvenom kožom što su mnogi Indijci smatrali grotesknim i uvredljivim, te je slikar trpeo kritike kako je povredio osećanja ljudi. Proterali su ga iz zemlje, a u nju nije mogao da se vrati čak ni posle smrti.

  Kada je proteran iz zemlje, vest o bogohulnonm umetniku se proširilo kroz internacionalni svet umetnika. Huseinove slike postale su klasična umetnost. I iako je njegov slikarski rad veoma plodan,  Bahrat Mata se smatra kultnom slikom. Cenzura je ovoj slici dala kanonski status, rezervisan za neposlušne autore i ljubitelje pobunjeništva koja su kasnije priznata i od strane kritike. Oni koji se trude da ostvare svoju viziju na neuobičajen način će uvek imati posebno mesto u kolektivnom pamćenju. Međutim, ta uspomena neće uvek biti negativna budući da, na kraju, prolaznost vremena može učiniti te umetnike besmrtnim.

  Mnogi filmovi su doživeli takvu sudbinu. Efekt koji su oni imali na svoje gledaoce je bio toliko šokantan da je ih većina „ocrnila“, ali su kasnije ušli u klasike zbog njihove subverzivne ideologije, prikaza jednog perioda i obrađivanja određene teme.

  Roar (1981) – Noel Maršal

  Pokušavajući da podigne svest o očuvanju životinja, Maršal je napravio jedan od najopasnijih i najšokantnijih filmova ikada. Naime, on je nameravao da prikaže stvarno ponašanje životinja, tako da životinje korišćene prilikom stvaranja ovog filma nisu bile pitome. Zbog toga i ne čudi što je njihova divlja priroda izašla na videlo. Tokom snimanja filma, nekoliko članova ekipe je povređeno, a krv i rane koje se pojavlju  su prave. Dobra ideja, zar ne?

  Cannibal Holocaust (1980) – Ruđero Deodato

  https://www.youtube.com/watch?v=LQYqgKTJmBQ

  Kao da prikazivanje kanibalizma nije bilo dovoljno ovom italijanskom režiseru, te je zbog toga odlučio da doda i dozu rasizma i eksplicitnog mučenja u film. Kao da sama ideja nije bila dovoljno šokantna, pa je morao i da žrtvuje nekoliko životinja zarad filma. Kritika je ovaj film ocenila odvratni, a režiser optužen za ubistvo jer su ubistva na ekranu izgledala toliko stvarno da je ekipa morala da dokazuje da je živa.

  I Spit On Your Grave (1978) – Mejr Zarči

  Ovaj film priča priču o ženi koja se sveti sopstvenom silovatelju. Originalno su ga smatrali feminističkim filmom, ali se vremenom ova etiketa izlizala zbog brutalnosti koju prikazuje. Film je ekstremno nasilan, a svojevremeno je i cenzurisan (čak i najžešći gledaoci ga smatraju suviše jakim).

  Pink Flamingos (1972) – Džon Voters

  Sa eksplicitnim scenama seksa Votersov debitantski film je bio veoma kontraverzan. Zahvaljujući zapletu i sjajnoj glumačkoj ekipi, Pink Flamingos je jedan od najvoljenijih, najgrotesknijih i najopscenijih filmova svih vremena.

  Paklena pomorandža  (1971) – Stenli Kjubrik

  Kada je Kjubrik pročitao roman Entoni Briža, nije bio zadovoljan. Ali je kada je njegov film o Napoleonu otkazan, ponuđen mu je projekat na jednom od najvećih filmova u istoriji. Zbog scene silovanja i nasilnog ponašanja likova film je bio cenzurisan neko vreme.

  Freaks (1932) – Tod Brauning

  Ovo je najstariji film na našoj listi i onaj koji je uništio karijeru svog autora. Nakon što je postigao uspeh sa Drakulom 1931. režiser je hteo da prikaže iskustva voditelja cirkuz-nakaza. Čovek kojima su amputirani udovi i koji želi samo da zapali cigaretu, dvojica sijamskih blizanaca i mnogi drugi su protagonisti ovog filma. I iako nije dobro primljen tada, sada se smatra veličanstvenim delom.

  The Last House on the Left (1972) – Ves Krajven

  Pre nego što je postao jedan od najboljih režisera horor filmova i trilera, prvi film Krejvena je bio inspirisan filmom Ingmara Bergmana The Virgin Spring. Kroz šokantan zaplet gledalac je zapljusnut morem crnog humora i straha, a zbog svog čudnovatog prikazivanja nasilja fim je bio zabranjen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

   

  Izvor: BIZLife, culturacolectiva.com

  Foto: Youtube printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE