Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otklonjene prepreke: Stiže nam evropski novac za poljoprivredu

  Srbija je konačno uspela da otkloni sve nedostatke vezane za povlačenje evropskog novca za poljoprivredu. Kako „Politika” saznaje, već je izvesno da će se ovakav zaključak naći u izveštaju revizora Evropske komisije (EK) koji su pre nekoliko dana boravili u Beogradu.

  Zvanična objava Brisela očekuje se sredinom decembra, ali prve isplate poljoprivrednici mogu da očekuju tek u 2018. godini. Signali su pozitivni. Zaključak je da smo uspeli da otklonimo blokirajuće faktore koji su nam, do sada, bili smetnja za korišćenje pretpristupnog fonda EU za agrar.

  Zvaničnu akreditaciju očekujemo u decembru, nakon izdeštaja revizora rekao je direktor Agencije za agrarna plaćanja Žarko Radat.

  Srbiji je iz Ipard fondova (za četvorogodišnji period 2014-2020) odobreno 175 miliona evra, ali to ne znači i da će nam sav novac odmah biti dostupan. Sledeće godine na račune domaćih poljoprivrednika, i to u najboljem slučaju, mogla bi da legne tek desetina tog novca odnosno oko 15 miliona evra.

  Sagovornik Politike najavljuje da će prvi konkursi najverovatnije biti raspisani sredinom narednog meseca. Najpre za kupovinu mehanizacije i traktora, a ubrzo i za nabavku opreme za prerađivačku industriju.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Samo da bude pošteno, da taj novac završi namenski, kod malih poljoprivrednika, da opstanu seoske porodice i spasemo sela od odumiranja.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE