Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkazi radnicima „Goše“, najavljeni protesti

  Od juče 320 radnika više nisu zaposleni fabrike šinskih vozila „Goša“, pišu „Večernje novosti“.

  Stečajni upravnik preuzeo je fabriku i obavestio zaposlene da više ne dolaze na posao jer će dobiti otkaze. – Došli smo da pokupimo lične stvari, jer će od utorka fabrika biti zapečaćena, i niko više neće moći da uđe. Neki plaču, ljudi su očajni. Kad posle 30 i više godina ostanete bez posla, na ulici, možete misliti kako nam je – kaže Milan Vujčić, sindikalac i bivši predsednik štrajkačkog odbora u palanačkoj fabrici sa tradicijom od gotovo jednog veka.

  Vujčić navodi da im je stečajni upravnik Aca Mitić rekao da para za njihovo angažovanje nema, i da će im naknadno biti uručeno 320 rešenja o prestanku radnog odnosa, nakon čega se mogu prijaviti na biro rada.

  – Generalni direktor Radiša Savić uložiće žalbu na otvaranje stečajnog postupka. Nama ne preostaje ništa drugo nego da opet protestujemo, ali ovog puta ispred Predsedništva Srbije – kaže Vujčić.

  Radnici se spremaju da se prijave kao poverioci, ali strahuju da li će naplatiti neisplaćene plate, zbog čega su skoro pola godine štrajkovali. Oni tvrde da je „stari-novi“ vlasnik „Goše“ stavio hipoteku i zalogu nad imovinom i pitanje je hoće li iko drugi od poverilaca moći da naplati potraživanja.

  U međuvremenu radnici najavljuju i štrajkove koji će početi sledeće nedelje pred zgradom Predsedništva Srbije zbog uvodjenja stečaja u tu firmu i otkaza koji su dobili svi zaposleni.

  član odbora poverilaca radnika Milan Vujičić.

  On je agenciji Beta kazao da radnici nezadovoljstvo zbog uvodjenja stečaja u tu firmu neće iskazivati pred Vladom Srbije zato što „znaju ko kroji politiku i donosi odluke“.

  Stečaj Goše, uveden 16. novembra, pokrenula je beogradska firma AA Kapital konsalting 2017 zbog potraživanja 400.000 evra.

   

  Radnici Goše dobili su otkaze i zabranjen im je ulazak u fabriku, osim da pokupe lične stvari.

  Za stečajnog upravnika tog preduzeća iz Smederevske Palanke imenovan je Aca Micić iz Žagubice, a prvo poverilačko ročište je zakazano za 27. decembar.

  Goša je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen kad je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu.

  Firma AA Konsalting kapital, osnovana pre nešto više od dva meseca, kupila je ta potraživanja od ŽOS Zvolena.

  Izvor: Večernje novosti/Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE