Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiju čeka izvozna kriza?

  Postoji najmanje pet razloga zašto će sledeće 2018. godine srpskim izvoznicima, kola krenuti nizbrdo. Posle nekoliko dobrih godina, čini se, da će se neki pozitivni tokovi u spoljnoj trgovini preokrenut, piše „Politika“.

  Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke u Srbiji, podseća da je poslednjih nekoliko godina izvoz rastao brže od uvoza, pa je i jaz u spoljnoj trgovini značajno smanjen.

  Sledeća godina može biti tačka zaokreta u kojoj će uvoz ponovo početi da raste brže od izvoza – upozorava Šestović. Da ne bude zabune, Srbija je uvozno orijentisana privreda, što znači da je uvoz veći od izvoza. Samo u toku prošle godine, naš ukupan uvoz iznosio je 17,38 milijardi evra, dok je izvoz bio 13,42 milijarde evra. Međutim, pozitivno je bilo to što je uvoz rastao sporije od izvoza pa se spoljnotrgovinski deficit iz godine u godinu smanjivao. Tako je, na primer, uoči izbijanja svetske finansijske krize, deficit spoljne trgovine iznosio 26 odsto, da bi na kraju prošle godine pao na svega 11,6 odsto.

  Naznake preokreta pozitivnog trenda u spoljnoj trgovini, vide se još u toku ove godine. Zaključno sa septembrom, ukupan uvoz iznosio je 12,7 milijardi evra, što je za milijardu više nego u istom periodu prošle godine. Postoji nekoliko razloga zašto sledeća godina može biti prelomna za uvozno-izvoznu statistiku. Lazar Šestović, iz Svetske banke, ističe da će planirani rast privatne potrošnje (odnosno najavljeno povećanje plata i penzija) u većoj meri stimulisati rast uvoza.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE