Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Policija, vozila

  Oštre kazne ako bude okupljanja povodom Evroprajda i „antiglobalista“

  Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je koje su kazne ako ipak dođe do okupljanja u subotu povodom Evroprajda ili šetnje „antiglobalista“.

  Oni su naveli da kršenje odluke MUP da se ne dozvoli šetnja učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“, u subotu, 17. septembra u Beogradu, implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost.

  Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović ukazuje na to da je Zakonom o javnom okupljanju regulisano okupljanje više od 20 građana, te da je mesto na kome se okupljaju – svaki prostor koji je bez uslova ili pod istim uslovima, dostupan neodređenom broju lica.

  Kazne od 30.000 do 2.000.000 dinara

  Ukazuje na to da je za nepoštovanje odredbi Zakona o javnom okupljanju predviđena prekršajna odgovornost, te da zaprećene novčane kazne variraju u rasponu od 30.000 do 2.000.000 dinara u zavisnosti od toga da li propise ne poštuju fizička lica ili pravna lica.

  Prekršajne sankcije prete licima koja ne poštuju rešenja kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, te pokušaju ili održe okupljanje, naglašava Stefanović.

  Ukoliko je fizičko lice organizator takvog skupa, preti mu novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara.

  Za isti prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000.000 do 2.000.000 dinara za organizatora kao pravno lice, a novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

  Kada je u pitanju krivična odgovornost za eventualno izvršena krivična dela poput nasilničkog ponašanja, napad na službeno lice, učestovanje u tuči, nanošenje lakih i teških telesnih povreda i druga, nadležna su osnovna javna tužilaštva, a uz određene kvalifikatorne okolnosti Više javno tužilaštvo u Beogradu, ističe se u saopštenju.

  „Za sva ova krivična dela zaprećene su zatvorske kazne“, ukazuje Stefanović i apeluje na poštovanje rešenja MUP kojim nisu dozvoljene pomenute šetnje.

  Organizatori Evroprajda tužili MUP

  Upravni sud je potvrdio da su organizatori Europrajda podneli tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog zabranje šetnje 17. septembra.

  Kako je u odgovoru na pitanja agencije Beta navedeno, „imajući u vidu prirodu ove upravne stvari, Upravni sud će doneti odluku u kratkom roku“, iako u pogledu pravne zaštite Zakon o javnom okupljanju ne propisuje u kom roku je nadležni sud dužan da donose odluku.

  „Upravni sud je primio tužbu predstavništva stranog udruženja ‘Civil Rights Defenders’, koga zastupa Goran Miletić, direktor za Evropu i MENA region, radi poništaja rešenja tuženog Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije, Uprave policije broj: 212-1169/22-73 od 14. septembra“, navodi se u saopštenju Upravnog suda.

  Izvor: 021

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE