Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MUP zabranio i Evroprajd i porodičnu šetnju

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je održavanje Evroprajd šetnje kao i porodičnu šetnju u organizaciji „antiglobalista“ u Beogradu 17. septembra.

  Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, saopštio je MUP.

  „Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije ‘Evroprajd 2022’ i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije ‘Evroprajd 2022′, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu“, navodi se u saopštenju.

  „U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana“, rekao je ministar policije Aleksandar Vulin.

  Organizatori LGBTI+ manifestacije su na zvaničnom Instagram profilu napisali da im je zvanično uručeno rešenje o zabrani šetnje. Oni su u više navrata su isticali da insistiraju na održavanju šetnje, iako dodje do zabrane policije.

  Organizatori: Svakako ćemo šetati

  Jedan od organizatora Goran Miletić rekao je da šetnja ne može biti zabranjena i da će se šetnja svakako desiti.

  „Oni ne mogu zabraniti šetnju, mi ćemo svakako šetati, mi smo miroljubiv skup. Ne dozvoljava se održavanje skupa, ne dozvoljava se šetnja na toj ruti“, rekao je Miletić za Fonet, komentarišući odluku da MUP da ne dozvoljava održavanje šetnje.

  Dodao je da će videti koje su im pravne mogućnosti na raspolaganju.

  „Podnećemo MUP žalbu na ovo rešenje, sačekaćemo njihovu odluku, a onda podneti žalbu Upravnom sudu ukoliko bude ista odluka. Ako Upravni sud bude ćutao i ne bude bio dovoljno efikasan mi bismo preduzeli dalje korake. Šetnja će se svakako desiti, shvatamo da to ne može na ovoj ruti, ali ćemo videti kuda dalje“, rekao je Miletić.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE