Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osnivač Instagrama: Pravilo “5 minuta” je lek za odlaganje

  Potrebno je samo 5 minuda da prestanete sa odlaganjem svojih ciljeva. Evo kako.

  Pet minuta nije dovoljno vremena da biste bilo šta dobro uradili, nešto od velikog značaja. Zbog toga svaki trenutak koristimo da se bacimo na društvene mreže ili napravimo neki video.

  Međutim prema Kevinu Sistromu, osnivaču Instagrama, 5 minuta je zapravo dovoljno vremena da prebrodite svoje strahove i počnete da radite na velikom projektu ili vašem snu koji ste godinama odlagali.

  Sistrom je dao jednostavan savet svima koji su ikad odugovlačili:

  “Ako nešto ne želite da radite (mrsko vam je, mrzi vas, teško vam je), dogovorite se sami sa sobom da radite najmanje 5 minuta. Nakon 5 minuta, uradićete posao do kraja.”

  Zašto je 5 minuta dovoljno da pobedite odugovlačenje

  Ovo možda zvuči previše za jednostavan lek kako biste bili efikasni. Sistrom je naveo nekoliko razloga:

  Prvo, često odlažete neke stvari jer se plašite neuspeha – projekat vam se čini kao preveliki i zastrašuje vas pomisao da ćete ga ikad završiti. Često ćete dići ruke i priznati poraz pre nego što bilo šta i pokušate. Vaši najveći ciljevi su propali jer ste imali strah kao deca pri prvom koraku. Pisanje romana može zvučati kao van vaših dometa, ali svako može izdvojiti svakodnevno 5 minuta slobodnog pisanja.

  Dakle, mala petominutna obaveza može prevazići vaš strah. Takođe vam može pokazati da je realno posao manje zastrašujući nego što ste to mislili pre nego što ste započeli posao.

  Započinjaje nečega, čak i na kratko, aktivira psihološki efekat poznat kao Zeigarnik efekat, iz koga je mnogo teže dobiti nezavršene zadatke iz vašeg mozga nego završene. Često i napravite plan vaših zadataka i zapišete ih, vi zaboravite na taj plan. Čin pisanja plana podseća na efekat Zeigarnik.

  Sistromovih 5 minuta ide u vašu korist. Započinjanjem zadatka, vi terate mozak da nastavite i dovršite zadatak, i tako ćete verovatno i završiti ono što ste započeli.

  Iz svih ovih razloga, Sistromov petominutni lek uspeva da bude neverovatno moćan uprkos tome što je jednostavan. Dakle, sledeći put kad budete imali slobodnih 5 minuta, umesto da otvorite Fejsbuk ili pogledate naslove, zašto ne započnete nešto od čega ste odustali?

  Najgore što se može dogoditi jeste da ćete propustiti 5 minuta online gluposti. Najbolje što se može dogoditi? Realizovaćete najbolje ideje bez odugovlačenja.

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: D.A.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE