Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osnivač i lider „Davosa“ odlazi posle pola veka

  Svetski ekonomski forum potvrdio je da osnivač Klaus Švab neće više upravljati organizacijom nakon više od 50 godina na čelu.

  Forum je rekao da je taj potez deo višegodišnje strategije za promenu upravljačke strukture, prebacivanjem upravljanja na predsednika i upravni odbor. Borge Brende trenutno je predsednik WEF-a.

  Forum nije otkrio ko će naslediti Švaba i postati lice njegovog elitnog godišnjeg sastanka u Davosu u Švajcarskoj.

  „Od 2015. Svetski ekonomski forum transformisao se iz platforme za okupljanje u vodeću globalnu instituciju za javno-privatnu saradnju“, saopštio je WEF u izjavi za CNBC.

  Poslovni sastanak

  „Kao deo te transformacije, organizacija je takođe prolazila kroz planiranu evoluciju upravljanja od organizacije kojom upravlja osnivač do organizacije u kojoj predsednik i upravni odbor preuzimaju punu izvršnu odgovornost“, dodaje se.

  Neprofitni think tank potvrdio je da će Švab preći na mesto predsednika upravnog odbora. WEF je saopštio i da će promena rukovodstva biti dovršena pre narednog okupljanja u Davosu u januaru 2025.

  Nasledstvo 86-godišneg Švaba bilo je izvor mnogih nagađanja poslednjih godina, a potencijalne zamene uključuju njegovu decu ili Brendea. Međutim, organizacija je do sada ćutala o svojim namerama.

  Švab, nemački inženjer i ekonomista, osnovao je forum 1971. godine i takođe je bio njegov izvršni predsednik.

  Forum Davosu – događaj koji globalna elita mora posetiti

  Tada poznat kao Evropski menadžment forum, u početku je zamišljen kao mesto za okupljanje evropskih poslovnih čelnika i vladinih zvaničnika i raspravu o jačanju njihove konkurentnosti u odnosu na SAD.

  Tokom godina, godišnje okupljanje u Davosu postalo je događaj koji globalna elita mora posetiti. Cilj mu je okupiti svetske i poslovne lidere kako bi se pozabavili važnim pitanjima.

  Davos

  Međutim, forum se suočava s kritikama jer nije uspeo da zastupa različite glasove i postihne napredak u globalnim pitanjima kao što su klimatske promene i nejednakost bogatstva, a demonstranti protestuju u planinskom odmaralištu svake godine.

  U svom saopštenju, WEF je naveo da strukturne promene „naglašavaju institucionalni kontinuitet u pružanju nezavisne i nepristrane platforme za rešavanje složenih izazova međusobno povezanog sveta“.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Seebiz

  Foto: BetaAP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE