Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ingo Volf, direktor Instituta za osmijum u Nemačkoj

  Osmijum pokreće revoluciju na tržištu plemenitih metala

  Ekskluzivno za BIZLife, Ingo Wolf, direktor Instituta za osmijum u Nemačkoj, piše o poslednjem, najfascinantnijem i najsigurnijem plemenitom metalu.

  Tržišta plemenitih metala poznata su kao nepromenljiva, tradicionalna i prestižna u krugovima iskusnih veterana strategije ulaganja u fizičku imovinu. Način razmišljanja dugogodišnjih investitora u plemenite metale otporan je na koroziju, kao i sami plemeniti metali. Ipak, uprkos mudrosti korišćenja plemenitih metala kao sredstva za zaštitu bogatstva, teško je dati argument protiv otvorenog uma za nove mogućnosti.

  Prilikom odlučivanja o investicionoj strategiji, lako je držati se onoga što znate i onoga što vam odgovara. Na kraju, promena može značiti napor i rizik. Investicija koja je dokaz vrednosti razmišljanja van okvira tradicionalnog mentaliteta investitora u plemenite metale upravo je osmijum. Na tržištu plemenitih metala to je upravo ono što su mnogi čekali.

  Osmijum disk

  Osmijum disk

  Kao prvo, osmijum je nemoguće falsifikovati, bez obzira na metod.

  Ima najveću gustinu od svih plemenitih metala. Može se transportovati visoka novčana vrednost u malim količinama. Možda i najvažnije, svetska ponuda osmijuma brzo se smanjuje. Postaje očigledno da bi depoziti osmijuma u Zemljinoj kori mogli nestati za nekoliko decenija.

  Da bismo razumeli zašto su ove činjenice tako ključne za značaj osmijuma kao ulaganja u fizičku imovinu, potrebno je samo pogledati dva najuporedivija tržišta: zlato i dijamante.

  Koliko je zlato zaista retko? Procenjuje se da je oko 205.000 metričkih tona zlata iskopano, rafinirano i distribuirano širom sveta. Prema neproverenim tvrdnjama onih koji su naklonjeni zlatu, veruje se da je u svetu preostalo da se iskopa samo 50.000 metričkih tona. Iako je zlato retko, ovi podaci se odmah dovode u pitanje kada se uzme u obzir da se nalazišta zlata skoro svakodnevno otkrivaju u Kanadi, Rusiji, Africi i na Aljasci. Neke od ovih rezervi sadrže ogromnu količinu zlata koja čak nije ni uzeta u obzir u trenutnim procenama zlatnih rezervi. Procene, takođe, uzimaju u obzir samo nalazišta zlata visokog kvaliteta – to jest, rude sa nivoom zlata po toni. Ako bi se uzeli u obzir depoziti nižeg kvaliteta, količina raspoloživog zlata se višestruko uvećava za nekoliko stepeni. Povrh svega, cene zlata u drugoj polovini godine padaju uprkos istovremenim finansijskim krizama širom sveta.

  Ako bismo ih uporedili, osmijum je očigledan pobednik u takmičenju za retkost. Procenjuje se da se tek nešto više od 20 tona osmijuma može izdvojiti. Ova retkost doprinosi suštinskoj vrednosti osmijuma, a njegova sve veća upotreba u proizvodnji nakita i luksuznih časovnika samo povećava njegovu potražnju.

  A šta je sa dijamantima? Drago kamenje se tretira kao vredna zaliha vrednosti. Hajde sada da rasvetlimo tržište dijamanata. Već godinama postoji takmičenje između prirodnih iskopanih dijamanata i rastuće industrije dijamanata, koje je napravio čovek. Jedna grupa buši duboke rupe u Zemlji, dok druga proizvodi dijamante sve većeg kvaliteta jeftino i efikasno, u laboratoriji. Prodaja DeBeersa je pala na 1,1 milion karata – tačnije, predstavlja pad od 91 odsto, što nije teško razumeti kada se uzme u obzir da je materijal koji se koristi za stvaranje veštačkih dijamanata ugljenik, jedan od najzastupljenijih elemenata u univerzumu. Svakim dahom izdišemo ugljenik u obliku ugljen-dioksida. Sirovi resurs, zapravo, ne košta ništa.

  Tržište iskopanih dijamanata sada je podržano idejom da je dijamant – bez obzira na kvalitet i veličinu – inherentno vredniji ako dolazi iz rupe u zemlji. Golim okom iskra iskopanog dijamanta je identična svetlucanju industrijskog dijamanta.

  Argument za upotrebu osmijuma umesto dijamanata nemoguće je zanemariti. Kristalizovana površina osmijuma ima blistaviji sjaj od dijamanta. Zbog svog oblika, kristalizovani osmijum je savršena zamena za pavé, čija se vrednost ogleda u radu na sklapanju mnogo malih, jeftinijih kamenčića, a ne u samom materijalu. Analiza i sertifikacija osmijuma korišćenjem njegove kristalizovane strukture znači da ne može biti spora oko njegove autentičnosti ili njegovog porekla. Ovo ostaje tačno bez obzira na to da li se osmijum koristi sam kao investicioni metal ili se koristi kao jedinstveni deo nakita.

  Osmijum dijamanti

  Osmijum dijamanti

  Osmijum nameće igru

  U periodnom sistemu postoji osam plemenitih metala. Sedam metala je već prisutno na tržištu i poznati su u Srbiji. Osmi plemeniti metal, osmijum, poseduje neke izuzetne karakteristike koje utiču na to da čak i dugogodišnji investitori u zlato ili srebro zastanu i obrate pažnju. U razgovorima o načinima da se osigura svoje bogatstvo – vruća tema širom Evrope i ostatka sveta – osmijum sada nameće igru. Metal sa najvećom gustinom od svih plemenitih metala na Zemlji – dostiže cenu 30 puta veću od zlata.

  Novi partner za marketing i sertifikaciju osmijuma u Srbiji uvozi sertifikovani kristalizovani osmijum. Novi institut distribuira metal, proizveden u Švajcarskoj i sertifikovan u Nemačkoj, isključivo preko regionalnog tržišta. Srpski partner Insignitus Gold takođe je zadužen da informiše zainteresovane strane i medije o standardizovanom kristalizovanom osmijumu. Srbija sada radi u saradnji sa 30 drugih međunarodnih instituta.

  Bezbednost

  Svaki komad osmijuma je registrovan u svetskoj bazi osmijuma (Osmium World Database). Ovaj postupak je i u interesu kupaca, zbog eventualne preprodaje osmijuma. Samo registrovani kupci mogu lako da ga preprodaju drugom privatnom kupcu, tako što će jedinstveni vlasnički kod (Osmium-Identification Code) zameniti drugim kodom – Owner-Change-Code.

  UNE sat osmijumom

  UNE sat osmijumom

  Promocija onlajn prodavnica za više klijenata i fizičkih prodajnih mesta odvija se istovremeno širom sveta. U svakoj zemlji, a sada i u Srbiji, tim lokalnog instituta sarađuje sa finansijskim časopisima i „lajfstajl” publikacijama kako bi povećao svest o ovom metalu i njegovom rastućem tržištu.

  Osmijum, kao najređi metal u svom kristalizovanom obliku, ima potencijal da postane vrsta valute. Kada govorimo o dostupnosti osmijuma, ne govorimo o nestašici ili potrazi za novim nalazištima i rudnicima, već o verovatnoj nedostupnosti koja se nikada nije dogodila ni sa jednim drugim elementom. To je dovelo do toga da osmijum dobije poseban značaj u sektoru investitora u realnu imovinu.

  Osmijum se vrednuje i nabavlja od strane investitora u materijalna dobra prvenstveno zbog svoje velike gustine i apsolutne nemogućnosti falsifikovanja. Plemeniti metal je dugoročna materijalna investicija koja se lako prenosi i obično ostaje u sefu dugi niz godina.

  Delatnost Instituta za osmijum:

  • distribucija osmijuma;
  • pružanje informacija o osmijumu;
  • istraživanja o osmijumu;
  • izrada publikacija o osmijumu;
  • sertifikacija osmijuma;
  • tržište uvođenja osmijuma;
  • puštanje u rad sečenja osmijuma za primenu u nakitu;
  • podrška veleprodajnih partnera;
  • prodaja osmijuma u kristalizovanom obliku;
  • omogućavanje vođenja maloprodajnih objekata za partnere;
  • rad onlajn prodavnica;
  • provera kvaliteta prerade i proizvoda spremnih za distribuciju;
  • pronalaženje novih prodajnih partnera i pridruženih prodajnih partnera;
  • obuka prodavaca na tržištu osmijuma.

  Za koga je osmijum?

  Kada je počela trgovina osmijumom, tipičan kupac je bio ambiciozni privatnik koji je želeo da bude tu na početku nove prave prilike za investiranje. Danas je profil kupca drugačiji. Osmijum je dostupan svima, bez obzira na budžet. Osmijumski kvadrati se mogu nabaviti za nekoliko stotina evra ili se mogu kupiti porodične kutije u vrednosti preko 10 miliona evra.

  Ako ste izgubili veru u gotovinu, a želite da zaveštate materijalnu imovinu velike vrednosti, da je čuvate u prenosivim materijalnim sredstvima ili želite da se povučete iz ulaganja u zlato ili BTC, onda je osmijum pravi izbor.

  Osmijum ima značajne tržišne prednosti i jedinstvene prodajne tačke:

  • ograničen resurs;
  • poslednji plemeniti metal koji će biti uveden na tržište;
  • nemoguće ga je falsifikovati;
  • karakterišu ga lepota i elegancija;
  • prodaje se u savršenim oblicima i pakovanjima;
  • može se kupiti pomoću zlata i kriptovaluta;
  • zamenljiv je za druge plemenite metale;
  • proizveden je u Švajcarskoj i sertifikovan u Nemačkoj;
  • obezbeđen je elektronskim sertifi­katima;
  • ne trguje se njime na berzi; nema „papirnog osmijuma” na tržištu.

  Ako želite da saznate više o osmijumu, jednostavno pozovite i upoznajte lokalnog partnera u Srbiji. Možete i držati osmijum u ruci kako biste videli njegovo svetlucanje na sunčevoj svetlosti.

  Za zlatare i vlasnike juvelirnica sada se pruža prilika da prvi proizvedu nakit sa osmijumom u zemlji. Može se iskoristiti izuzetna pažnja koju osmijumski nakit uživa na svetskoj sceni ekskluzivnog nakita. Proizvođači kao što su Ulysse Nardin, Hublot i UNE, među mnogim drugim proizvođačima časovnika, već rade sa ovim jedinstvenim metalom.

  Hipotetički trenutak kada raspoloživi osmijum ponestane već je nazvan „osmijumski veliki prasak”. Odnosi se na tačku u kojoj će potražnja za kristalizovanim osmijumom u velikoj meri premašiti ponudu. Cena osmijuma će tada, verovatno, doživeti velike promene. Takođe, postoje velike mogućnosti za kolekcionare i investitore da iskoriste prednost ranog ulaska na tržište, pre nego što osmijum, jednog dana, nestane.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE