Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Digitalni nomad, radni odmor

  Ovaj grad je najbolji za život i rad digitalnih nomada u Evropi

  Valensija u Španiji je grad broj 1 za iseljenike koji će živeti i raditi u inostranstvu 2022. godine, prema istraživanju u kom je učestvovalo više od 12.000 ispitanika iz InterNations-a, onlajn zajednice iseljenika sa više od 4,5 miliona globalnih članova.

  Treći po veličini grad u Španiji, Valensija je takođe proglašena za svetsku prestonicu dizajna godine zbog arhitekture koja obuhvata mesta svetske baštine Uneska, gotičkih katedrala iz 13. veka i futurističkog kompleksa grada umetnosti i nauke. Valensija može da se pohvali brojnim barovima, kafićima i klubovima za noćni život.

  Među iseljenicima Valensija zauzima prvo mesto jer je „bezbedna sa odličnom klimom, živahnim noćnim životom i kulturom, prijatnim urbanim okruženjem i odličnim mogućnostima putovanja“ dok je i dalje „prilično pristupačna“, kazao je osnivač InterNations-a Malte Zik.

  grad

  Grad Valensija (unsplash)

  Šta grad čini poželjnim mestom?

  Niski troškovi života čine ga posebno atraktivnim mestom za penzionere da se nastane u inostranstvu, dodao je Zik. Prilično je lako zaposlenima na daljinu, iz drugih zemalja Evropske unije, da se presele u Španiju bez podnošenja zahteva za vizu ili radnu dozvolu.

  Valensija može da bude sledeće veliko žarište za preseljenje neevropskih digitalnih nomada, piše CNBC Make It.

  Španski parlament je nedavno usvojio takozvani Zakon o startapima, koji ima za cilj da podstakne preduzetništvo i diversifikuje ekonomiju, što uključuje kreiranje nove vrste viza za digitalne nomade koji bi trebalo da budu pokrenute u januaru 2023.

  Grad Valensija, Španija

  Grad Valensija (Pexels)

  Šta je potrebno?

  Verovatno će vlasnici viza moći da rade u zemlji do pet godina, nakon čega mogu da podnesu zahtev za stalni boravak, prenosi Insajder.

  Da bi se kvalifikovali, očekuje se da će digitalni nomadi morati da zarađuju oko 2.000 evra mesečno, da primaju najmanje 80 odsto svog prihoda od kompanije koja se nalazi van Španije i da će platiti smanjeni porez na prihod od 15 odsto (manje od uobičajenih 24 odsto).

  Digitalne nomadske vize se pojavljuju širom sveta – u skoro 50 zemalja, prema jednoj proceni – uključujući Portugal, Meksiko, Hrvatsku, Indoneziju, Kolumbiju, Južnu Afriku i Namibiju.

  Najsrećniji iseljenici sveta

  Od 50 gradova uključenih u analizu InterNations, Valensija je takođe na prvom mestu po broju najsrećnijih iseljenika širom sveta: 85 odsto tamošnjih iseljenika je zadovoljno životom uopšte, u poređenju sa 71 odsto globalnog proseka i 76 odsto ljudi koji rade u Valensiji zadovoljno je ravnotežom između posla i privatnog života, u poređenju sa 62 odsto globalnog proseka.

  Istraživanje, sprovedeno u februaru 2022. tražilo je od iseljenika da ocene svoje zadovoljstvo u pet glavnih kategorija: kvalitet života (zdravo okruženje i dobar javni prevoz), lakoća naseljavanja (ljubaznost lokalnih stanovnika), lične finansije (pristupačna zdravstvena zaštita), rad u inostranstvu (sigurnost posla i stabilna lokalna ekonomija) i „osnovne stvari za strance“, koje pokrivaju digitalni život, opcije stanovanja, jezičke barijere i rad sa lokalnom upravom i administracijom zadataka.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE