Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fransoa Betankort Majers

  Ona je NAJBOGATIJA žena na svetu

  Najbogatija žena sveta je vlasnica L`Oreala Fransoaz Betenkort Majers sa 73,6 milijardi dolara. Ona se na Forbsovoj listi najbogatijih našla na 12. mestu.

  Fransoaz je posao nasledila od majke Lilijan Betenkort koja je titulu najbogatije žene sveta nosila do 2017. godine, kad je preminula u 94. godini.

  Porodični holding „Thetys“, kojim predsedava Fransoaz, većinski je deoničar L`Oreala.

  68-godišnja Fransoaz je ćerka francuskog političara Andrea Betenkorta za kojeg se njena majka Lilijan udala 1950. godine.

  Fransoaz svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti, pa se zna tek da je od 1984. godine u braku sa Žanom-Pijerom Majersom i da je veoma religiozna. Ima dva sina, Žana i Nikolasa.

  Nesuglasice sa majkom

  Sa majkom je često imala nesuglasice, koje su eskalirale zbog francuskog umetnika Fransoaza-Marijera Banijera. On i Lilijan su se zbližili, a tada mu je bogatašica dala poklone u vrednosti od čak 1,3 milijarde dolara.

  Među tim poklonima bile su premije njena dva životna osiguranja, 11 umetničkih djela među kojima su bile slike Pikasa, Matisa, Mondriana, Delaneja i Legera, fotografija nadrealista Mana Raja i gotovina.

  Fransoaz je zatim tužila Banijera optužujući ga za iskorištavanje psihičke i fizičke slabosti njene majke kako bi se domogao njenog bogatstva. Slučaj je završio na sudu, ali sve je pauzirano kad je Lilijan odbila da se podvrgne psihijatrijskom veštačenju.

  U međuvremenu su procurili video snimci koje je napravio Lilijanin batler Paskal Bonefoj. On se plašio da Lilijan boluje od Alchajmera i da će je neki zbog toga iskoristiti. Snimke je predao policiji, a na njima se moglo čuti da je Lilijan imenovala Banijera svojim jedinim naslednikom.

  Jedino što ne bi nasledio su deonice L`Oreala, koje su već ranije bile prebačene na njenu ćerku i dva unuka.

  Potom je usledio novi obrt. Majka i ćerka su se pomirile, povučene su sve tužbe, Banijer je postao prošlost, a izbačen je i iz testamenta. Pomirenje nije dugo trajalo, jer su se već narednog leta Lilijan i Fransoaz ponovo posvađale nakon što je majka izjavila da je psihijatrijska pomoć potrebna ćerki.

  Od 2014. godine zbog Lilijaninog narušenog zdravlja kontrola nad kompanijom sudski je poverena njenoj ćerki, dok se o zdravlju Lilijan brinuo njen unuk Žan.

  Preminula najbogatija žena na svetu

   

  Izvor: CdM

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE