Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Portret, kralj Čarls

  On je naslednik britanske krune, zvaće se Čarls Treći

  Naslednik britanske krune, Čarls, princ od Velsa najstariji je sin suverena sa najdužim stažom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa, vojvode od Edinburga.

  Prema planu u slučaju smrti nazvanom „Operacija Londonski most“, Pristupni savet (Accession Council), koji uključuje visoke vladine zvaničnike, u petak će se sastati u palati Sent Džejms, kako bi proglasili Čarlsa za novog suverena.

  Kao najstariji sin britanskog monarha, princ Čarls je prestolonaslednik Ujedinjenog Kraljevstva i četrnaest ostalih kraljevstava Komonvelta. Smrću kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls, do tada Princ od Velsa, automatski, bez ceremonije postaje kralj. Saopšteno je da će se zvati Čarls Treći.

  Kao britanski prestolonaslednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

  Rođen je 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete.

  Nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Kembridžu, od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici. Godine 1981. oženio se lejdi Dajanom Spenser, sa kojom ima dva sina, princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

  Dajana je umrla od posledica saobraćajne nesreće u Parizu sledeće godine. Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

  Pokrovitelj preko 400 dobrotvornih organizacija

  Kao princ od Velsa, Čarls je obavljao službene dužnosti u ime kraljice Elezabete Druge.

  Princ Čarls u poseti Srbiji, u martu 2016. godine (Beta)

  Osnovao je Prinčev fond 1976. godine, a pokrovitelj je, predsednik ili član preko 400 drugih dobrotvornih organizacija i fondova.

  Čarls je javno govorio o pitanjima kao što su organska poljoprivreda i klimatske promene, što mu je donelo nagrade i priznanja ekoloških grupa.

  Njegova podrška alternativnoj medicini, uključujući homeopatiju, bila je predmet kritike. Poznat kao ljubitelj arhitekture često je isticao važnost očuvanja istorijskih zgrada.

  Od 1993. godine, Čarls je radio na stvaranju Paundberija, eksperimentalnog novog grada zasnovanog na njegovom arhitektonskom ukusu. Takođe je autor ili koautor većeg broja knjiga.

  Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.

  Izvor: 021

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE