Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Omikron možda ‘božićni dar’, mogao bi da ubrza kraj pandemije“

  Omikron, novi soj koronavirusa, mogao bi se da se pokaže kao “božićni dar”, pod uslovom da uzrokuje blažu kliničku sliku, smatra nemački epidemiolog Karl Lauterbach.

  Lauterbach je rekao da  bi “prema prvim dostupnim podacima omikron mogao biti božićni dar koji bi možda mogao čak i da ubrza kraj pandemije”.

  “Velik broj mutacija bi mogao značiti da je virus optimizirao svoju zaraznost te bi mogao biti manje smrtonosan. Ovo bi bilo u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa”, rekao je Lauterbach.

  „Čini se da novi soj nosi i blaže simptome“

  Južnoafrički lekari objavili su da se čini da ovaj soj uzrokuje blaže simptome poput glavobolje i umora.  Navode i da nije doveo do hospitalizacije ili smrti pacijenata.

  Naučnici su i ranije upozoravali da je malo verovatno da će koronavirus ikada biti iskorenjen, već će preći u blaži virus sličan prehladi, prenosi Index.

  „Posle buster doze ‘Sinofarm’ vakcine dolazi do značajnog porasta količine antitela“

  Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović rekla je za RTS da, prema podacima istraživanja „Sinofarmove“ vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika, posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, i ako omikron soj dođe u Srbiju, osobe koje su primile „Sinofarmovu“ vakcinu biti zaštićene tom ogromnom količinom antitela od novog soja.

  Dodala je da u vezi sa novom varijantom brinu posledice mutacija, kao i to da li će se nova varijanta virusa brže širiti i da li će izazvati težu ili blažu kliničku sliku.

  Tanja Jovanović je navela da će se zahvaljujući buster dozi vakcine količina antitela u organizmu dovoljno povećati i da bez obzira što je došlo do promene u samoj strukturi virusa koji se vezuje za imunske ćelije i antitela, očekuje da će biti efikasne.

  Profesorka Tanja Jovanović je rekla da je uključena u studiju koja se bavi efikasnošću „Sinofarm“ vakcine kojom je obuhvaćeno oko 10.000 ispitanika.

  „Ispitivanja pokazuju značajnu efikasnost ‘Sinofarm’ vakcine i kod starijih i kod mlađih osoba. Ono što je interesantno da posle šest meseci od aplikacije kompletne vakcine relativno je manja količina antitela prisutna u krvi imunizovanih osoba, međutim, posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela, tako da ja očekujem da, iako nam dođe ova nova varijanta virusa, osobe koje su primile „Sinofarm“ vakcinu biće zaštićene tom ogromnom količinom antitela od novog soja“, naglasila je profesorka.

  Izvor: N1, RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE