Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Olimpijski komitet Srbije izabrao najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2021. godini

  Titulu najuspešnijih sportista za 2021. godinu poneli su Jovana Preković i Filip Filipović, dok su za najuspešnije timove proglašene ženska odbojkaška i muška vaterpolo reprezentacija Srbije. Najuspešniji mladi sportista je atletičarka Adriana Vilagoš, dok je prestižno priznanje za najuspešnijeg trenera Srbije po treći put poneo Dragan Gale Jović.  Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta ove godine dodeljeno je prof. dr Draganu Gagi Radovanoviću.

  U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na izuzetne uspehe koje su ostvarili naši sportisti na prethodno održanim Olimpijskim igrama u uslovima nezapamćene globalne krize uslovljene korona virusom.

  Božidar Maljković

  “U uslovima neizvesnosti i nepoznanica, naši sportisti ostvarili su rezultate koji su opravdali imidž zemlje sporta koju naša Srbija nosi u svetu. Iz Tokija vratili smo se sa 9 osvojenih medalja, od kojih su 3 zlatne. Pored ostvarenih rezultata, želim da istaknem da smo imali jednu od rodno najizbalansiranijih delegacija u Japanu, sa 44 sportistkinja i 43 sportista, što je ideal kojem još uvek ne uspeva da se približi najveći broj zemalja učesnica najvažnije svetske sportske smotre “, istakao je Maljković na početku obraćanja.

  On je istakao da je u ostvarivanju vrhunskih rezultata veoma važna dobra i kvalitetna saradnja sa pravim i pouzdanim partnerima. Posebno je istakao saradnju sa nadležnim državnim institucijama – od predsednika Republike Srbije, preko Vlade, do Ministarstva omladine I sporta.

  “Ogromno mi je zadovoljstvo što imam priliku da sportskoj, ali i kompletnoj javnosti u Srbiji, sada po prvi put saopštim informaciju koja u potpunosti zaokružuje ovu istorijski uspešnu godinu. Olimpijski komitet Srbije predložio je, a predsednik i Vlada Republike Srbije su prihvatili naš predlog da se trenerima osvajačima medalja sa najvećih internacionalnih takmičenja uvedu nacionalna priznanja u vidu doživotnih mesečnih novčanih primanja. Na ovaj način, svi zajedno smo najboljim stvaraocima vrhunskog sportskog rezultata omogućili finansijsku sigurnost i mir koji im je neophodan za stvaranje novih šampiona”, rekao je predsednik Maljković.

  Titulu najuspešnijeg sportiste Srbije za proteklu godinu poneo je Filip Filipović. Ovo je njegovo drugo priznanje za najuspešnijeg sportistu u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Osvajač zlatne olimpijske medalje i najbolji igrač vaterpolo olimpijskog turnira je prilikom primanja trofeja izjavio:

  „Definitivno su olimpijska priznanja najveća priznanja i za mene i za celu moju ekipu. Mislim da smo sa Tokiom zaokružili fantastičnu priču. Ova generacija je sa mladim snagama uspela ono što je malo kome uspelo. Hvala bogu, trenerima i stručnom štabu koji su nas trpeli sve ove godine. Kada se godina ovako završi, nema šta da se doda.“

  Filip Filipović

  Titulu najuspešnije sportiskinje Srbije za 2021. godinu osvojila je karatistkinja Jovana Preković, olimpijska, svetska i evropska šampionka.

  „Želim da se zahvalim svim ljudima koji su doprineli da doživim ovaj trenutak. Kako sam sanjala da osvojim olimpijsko zlato i da nosim zastavu svoje zemlje na najprestižnijem sportskom takmičenju, tako i ovo priznanje i balkon i ceo moj grad koji me je dočekao, predstavljaju deo mog sna. Posle Olimpijskih igara je jako teško bilo održati fokus, ali sam se potrudila i uspela sam da održim taj fokus i privedem ovu godinu kraju onako kako sam želela“, rekla je olimpijska, svetska i evropska šampionka Jovana Preković.

  Jovana Preković i Božidar Maljković

  Po treći put, najuspešniji trener Srbije je tekvondo trener Dragan Gale Jović. On je ovo prestižno priznanje zaslužio osvajanjem dve medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju sa svojim sportistkinjama. Sa Milicom Mandić osvojio je zlatnu, a sa Tijanom Bogdanović bronzanu medalju.

  „Ja sam jedan od retkih trenera koji je nosilac nacionalnog priznanja bio pre njihovog ukidanja. Iz tog ugla znam koliko to znači za stabilnost i fokusiranost u radu svakog trenera koji će to priznanje sada dobiti. Treneri su jasno dobili poruku da nisu marginalni. Ponovo su  i suštinski i formalno dobili potvrdu vrednosti njihovog svakodnevnog rada i energije koje ulažu u razvoj sportiste i vođstva do vrhunskih postignuća. Zato ispred struke i svih trenera, ali i sportista kojima su treneri u periodu odrastanja i deo porodice, želim da se zahvalim predsedniku države Aleksandru Vučiću na jučerašnjem sastanku i razumevanju naših argumenata.

  Hvala i Vladi Republike Srbije, Ministarstvu omladine i sporta, kao i Olimpijskom komitetu Srbije za partnerstvo koje  sport i sportisti imaju u vama. Ovo je još jedan način da se struka zadrži u zemlji i da naši najbolji stručnjaci rade sa našom decom i našim sportistima. Ne znam da li postoji bolji novogodišnji poklon za trenere od ovoga“, rekao je u svom obraćanju trostruki najuspešniji trener Srbije Dragan Jović.

  Dragan Jović

  Priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu dobila je bacačica koplja Adriana Vilagoš. Adriana Vilagoš je svetska juniorska šampionka i svetska rekorderka u ovoj atletskoj disciplini, a nedavno je proglašena za drugu najbolju mladu sportistkinju Evrope u izboru Evropskih olimpijskih komiteta.

  „Veoma sam srećna i zadovoljna sa dosadašnjim rezultatima i nadam se da je ovo tek početak moje karijere. Moj veliki cilj i plan jesu Olimpijske igre. Ovo je velika čast za mene što imam priliku da budem sa najboljim sportistima Srbije. Ovo veče je velika motivacija da jednog dana krenem njihovim stopama“, izjavila je svetska juniorska šampionka, Adriana VIlagoš.

  Adriana VIlagoš

  Jedanaesti put, najuspešniji ženski tim je odbojkaška reprezentacija koja je ovaj trofej dobila na osnovu osvojene bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zbog obaveza na pripremama i takmičenjima, igračice nisu bile u mogućnosti da prisustvuju dodeli priznanja. Trofej je primila Jelena Nikolić, potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije.

  U konkurenciji muških timova, vaterpolo reprezentacija je četrnaesti put ponela titulu najuspešnijih u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Osvajači zlatne olimpijske medalje iz Tokija na ovaj način zaokružili su svoju istorijsku godinu.

  Vaterpolo reprezentacija Srbije

  „Ovi uspesi koje smo postigli ne bi bili ostvareni da ne funkcionišemo kao porodica. Mi smo i izvan bazena prijatelji pre svega i to je tako već dugi niz godina“, u ime vaterpolista rekao je Dušan Mandić.

  Petu godinu, Olimpijski komitet Srbije dodeljuje trofej Olimpijsko srce “General Svetomir Đukić” namenjen ljudima koji ceo svoj život posvete sportu i u svom društveno – sportskom radu ostave trajne rezultate. Komisija za dodelu priznanja i Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneli su odluku da ove godine trofej bude dodeljen profesoru dr Draganu Gagi Radovanoviću zbog njegovog sveobuhvatnog višegodišnjeg angažovanja u sportu, kao i zbog načina delovanja i življenja u skladu sa olimpijskim načelima i idealima.

  „Čovek mora da izabere put, a put je da se nekom pomogne. Ako ne pomognete, onda ste sami izgubili. A pomažući drugima, onda ste vi dobili mnogo, mnogo više od onoga kome ste pomogli. Ovo je za mene iznenađenje i mislim da je ovo najveće priznanje za mene koje sam do sada dobio, zato što je došlo sa mnogo ljubavi i mnogo poštovanja. Ovo je priznanje koje je stiglo od prijatelja i zato sam ja bogat čovek“, naglasio je profesor dr Dragan Radovanović.

  dr Dragan Radovanović

  Izvor: BIZLife

  Foto: Olimpijski komitet Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE