ODOBRENA prva faza proizvodnje ruske vakcine u "Torlaku"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ODOBRENA prva faza proizvodnje ruske vakcine u “Torlaku”

  Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na Institutu za virusologiju, vakcine i serum “Torlak” počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa “Sputnjik V”, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

  Popović je rekao da je delegacija, koju čine predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove, zadovoljna onim što je videla u “Torlaku”.

  „Prva faza je preliminarno odobrena i proizvodnja bi mogla da počne za dva ili tri meseca, sa malim izmenama“, najavio je on i dodao da ćemo pismeni izveštaj o tome dobiti za nekoliko dana.

  Prema njegovim rečima, prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na “Torlaku” i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i regionu.

  Ministar je najavio da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije, koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na “Torlaku”.

  Vlada RS

  On je, kada je reč o drugoj fazi, objasnio da je potrebno još nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju o tome šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća.

  Direktorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković ukazala je na to da ova ustanova poseduje tehničko-tehnološke uslove za proizvodnju vakcine “Sputnjik V”, te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvere.

  Ona je istakla da ovaj institut poseduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne, kao i za deo njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.

  „Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije“, poručila je Stoiljković.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE