Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Odmah pooštriti mere, ne čekati 14 dana“

  Član Kriznog štaba za borbu protiv korone, infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat oročenih mera, koje su nedavno donete.

  „Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemiološku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere„, rekao je Pelemiš za Večernje novosti.

  Zaoštravanje mera moglo bi da znači dodatno skraćivanje radnog vremena ugostitelja i trgovaca, preorijentaciju na rad od kuće, ograničavanje broja ljudi u javnom prevozu i povećavanje distance, što bi onda značilo da u lokalima mora da se obezbedi više od sadašnja četiri metra kvadratna po čoveku.

  Već sad smo u situaciji da u bolnice svakog dana mora se smesti 1.500 novih pacijenata sa kovidom, pa iako su hospitalizovani u većini stariji od 50 godina, profesora Pelemiša ljuti stvaranje zablude da je ova zaraza najopasnija za penzionere.

  „Kovid 19 podjednako je opasan za sve uzraste, bez obzira na pol, samo je razlika u ishodu bolesti. Svi mogu da se zaraze i svako ko je zaražen može da premine usled komplikacija. Nama su od kovida umirali mladi, srećom ne i deca, ali izveštaji iz SAD pokazuju da je tamo kovid bio fatalan za više od 100 mališana“, upozorio je Pelemiš.

  On kaže da je članovima medicinskog dela Kriznog štaba, koji su mnogo pre nego što je od utorka skraćeno radno vreme ugostiteljskih i trgovinskih objekata do 21 sat, insistirali da se oni zatvaraju u 18 sati, svejedno da li ti objekti rade do 18 ili 21 sat, ako se ne poštuju protivepidemijske mere.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE