Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odluka koja će uticati na Srbiju: Hrvatska ulazi u šengensku zonu

  Evropska unija je i zvanično odobrila ulazak Hrvatske u šengensku zonu. Ovim pristupanjem menja se dosta toga za države sa kojima se Hrvatska graniči, među kojima je i Srbija.

  Naime, Hrvati su do sada u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru putovali samo sa pasošem i obrnuto.

  To se neće promeniti, ali će od sada kontrole na graničnim prelazima biti znatno rigoroznije, jer granice Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom postaju spoljne granice EU.

  Hrvatska granična policija postaje odgovorna za čuvanje granice same EU, pa bi zbog toga mogla biti pooštrena praksa kontrole na graničnim prelazima sa navedenim zemljama. To može značiti više čekanja, pregleda i problema pri ulasku u Hrvatsku iz tih zemalja.

  Situacija bi mogla da se najviše pogorša po pitanju Srbije jer je evropski komesar za unutrašnje poslove rekao da bi Brisel mogao da prekine bezvizni režim sa Srbijom nakon povećanja broja migranata koji preko naše zemlje masovno ulaze u EU.

  Ukoliko se to dogodi, građani Srbije će morati da podnesu zahtev za vizu za ulazak u Hrvatsku.

  Oni koji imaju dvojno državljanstvo moći će da putuju kao i svi ostali hrvatski državljani širom EU i Šengena, uz iste uslove ulaska/povratka u Srbiju, BiH i Crnu Goru kao i ostali hrvatski državljani.

  odsetimo, za ulazak Hrvatske u ovaj režim je bilo neophodno da ga odobre sve zemlje članice šengena, njih 22.

  Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Tviteru da je Hrvatska dobila jednoglasnu podršku za ulazak u šengensku zonu od 1. januara 2023. čime je, dodao je, ostvaren strateški cilj vlade.

  Izvor: Index, Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE