ODLUČENO JE: Država smanjila akcize, zabranjeno točenje goriva van rezervoara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  isporuka nafte, nove cene goriva

  ODLUČENO JE: Država smanjila akcize, zabranjeno točenje goriva van rezervoara

  Vlada Srbije je danas usvojenim propisima utvrdila maksimalne maloprodajne cene goriva, zabranila točenje goriva mimo rezervoara vozila, za 20 odsto smanjila akcize na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, zabranila izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja i uvela dodatni rok za prijavu za subvencije u okviru e-fiskalizacije.

  Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

  „Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata.

  Gorivo

  Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporuku derivata, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

  Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

  Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

  Izuzeća od carinskih dažbina

  Na današnjoj sednici doneta je dopunjena odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini.

  Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, važiće do 31. decembra 2022. godine.

  Na sednici je doneta odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

  Pšenica

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuju fiskalizacija, a kojom se omogućava novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model e-fiskalizacije na portalu Poreske uprave ePorezi, od 15. marta do 5. aprila.

  “Prijavljivanje za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, odvijaće se na isti način kao i prethodnog puta. Za ostvarivanje subvenicija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće.

  Obveznicima se uplaćuje po 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti) po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još po 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos se uvećava za 20 odsto”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE