Nuland: Gasovod "Severni tok 2" je mrtav

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nuland: Gasovod “Severni tok 2” je mrtav

  Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da veruje da je projekat gasovoda “Severni tok 2” trenutno “mrtav” i da je malo verovatno da će ikada oživeti.

  Tokom obraćanja pred Senatom Nuland je upitana da li bi sankcije koje je Vašington uveo na Severni tok 2 trebalo da budu trajne.

  “Mislim da je Severni tok 2 sada mrtav… Ne verujem da će ikada oživeti”, rekla je ona, prenosi TASS.

  Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je 22. februara da je nemačka vlada zaustavila proces odobrenja projekta gasovoda “Severni tok 2” nakon što je Rusija priznala Donjecku i Lugansku narodnu republiku.

  Sledećeg dana, američki predsednik Džo Bajden naložio je administraciji da uvede sankcije kompaniji Severni tok 2 AG i predstavnicima rukovodstva kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

  Izgradnja “Severnog toka 2” završena je u potpunosti 10. septembra 2021. Prvobitno je planirano da bude završen do kraja 2019. godine, ali je zbog sankcija Vašingtona izgradnja odložena.

  Gasovod se sastoji od dva niza ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje, koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

  Moskva je više puta naglašavala da je “Severni tok 2” komercijalni projekat i da se sprovodi zajedno sa evropskim partnerima.

  Inače, nemačka poslovna jedinica gasovoda “Severni tok 2” saopštila je početkom meseca da će verovatno biti ugašena nakon što je vlada u Berlinu zaustavila postupak sertifikacije tog projekta kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE