Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaštita podataka, podaci

  Odlična plata i svi ih traže: Svetu fali 3,5 miliona ovih stručnjaka

  Jedan od najbrže rastućih poslova u Sjedinjenim Državama, ali i globalno, jeste borba protiv kriminala na internetu. Kako sve više kompanija svoje poslovanje prebacuje onlajn, sajber napadi su u drastičnom porastu.

  FBI je uočio porast od čak 300 odsto u prijavama sajber zločina od početka pandemije koronavirusa.

  Kako pretnje od sajber napada rastu, tako raste i potreba za stručnjacima iz sajber bezbednosti. Šta više, američki Zavod za statistiku rada predviđa da će broj poslova u području kibernetičke bezbednosti porasti 32 odsto u narednoj deceniji — daleko brže od proseka za druga zanimanja, piše CNBC.

  U SAD u ovom trenutku postoji gotovo 600.000 nepopunjenih radnih mesta u području kibernetičke bezbednosti, a globalno taj broj se penje na visokih 3,5 miliona, tvrdi Lisa Gevelber, glavna marketinška direktorka Gugla za američko tržište.

  Nije potrebna diploma

  Prema njenoj proceni, sajber bezbednost je jedan od najpotcenjenijih poslova. Mnogi pretpostavljaju da je to područje u koje se teško probiti, jer se radi o visoko specijalizovanoj, tehničkoj ulozi, objašnjava ona, ali ono što ne shvataju jeste da nije potrebna diploma za dobro plaćeni posao u tom području.

  „Postoji neverovatna potreba i potražnja za ljudima s tim veštinama“, kaže Gevelber koja je 2017. osnovala „Grow with Google“, inicijativu tehnološkog diva za razvoj veština.

  Mrežni program pruža lekcije i sertifikate za tražene veštine kao što su kibernetička bezbednost i analitika podataka. Sertifikat kibernetičke bezbednosti može se završiti za samo tri meseca i košta 44,83 evra mesečno.

  Drugi fakulteti i organizacije, uključujući Amazon Web Services, Uinverzitete Kolumbija i Pensilvanija, nude uporedive sertifikate kibernetičke bezbednosti.

  Za većinu poslova u sajber bezbednosti potrebna je barem završena srednja škola, kao i završena onlajn obuka. Neki od najpopularnijih poslova u ovoj oblasti uključuju sigurnosne inženjere, analitičare kibernetičke bezbednosti i sigurnosne arhitekte. Iako se svakodnevne odgovornosti razlikuju za svaku ulogu, osnovne veštine su gotovo identične, naglašava Gevelber.

  Stručnjaci za kibernetičku bezbednost bave se procenom rizika, rešavanjem problema, praćenjem unutrašnjih i spoljnih pretnji i radom unutar IT infrastrukture organizacije.

  Plata preko 91.000 evra godišnje

  Stručnjaci za sajber bezbednost su potrebni u svim industrijama, ali posebno su traženi u finansijskom sektoru, zdravstvu i vladi, tvrdi Gevelber.

  Prosečna plata za mnoge poslove u području kibernetičke bezbednosti premašuje 91.490 evra godišnje. Prema BLS, prosečna plata za analitičare kibernetičke bezbednosti iznosi 102.468 evra, dok je prosek za menadžere kibernetičke bezbednosti 150.107 evra.

  Na tržištu postoje i desetine poslova kibernetičke bezbednosti na daljinu, od kojih su neki plaćeni i do 182.980 evra godišnje.

  „Sajber bezbednost je uzbudljivo područje s puno prilika za rast. Kompanije jednostavno ne mogu dovoljno brzo popuniti ova radna mesta“, zaključuje Gevelber.

  Sajber bezbednost u poslovanju: Adaptacija na sveprisutne sajber pretnje uz integraciju zakonskih mera i inovativnih rešenja

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE