Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ODBIJENO: Privatne laboratorije NE MOGU da testiraju na COVID-19

  Iz cele Srbije dve laboratorije su podnele zahtev Ministarstvu zdravlja da rade PCR testiranje na virus korona, ali su one odbijene, kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, uz obrazloženje da će se to testiranje raditi samo u državnim laboratorijama.

  Kako pišu Južne vesti, Ministarstvo zdravlja je još u julu otvorilo mogućnost i za privatne ustanove da koriste PCR metodu za testiranje na virus korona, te su od tada one mogle da preko sajta Ministarstva podnesu zahtev kako bi dobile odobrenje, kažu iz Asocijacije.

  Među zainteresovanima su bile i laboratorije iz Niša, ali iz Asocijacije sada kažu da su, prema njihovim podacima, jedine dve koje su podnele zahtev iz Beograda.

  Prošle nedelje su te dve laboratorije dobile rešenja o obustavljanju zbog nepostojanja uslova za dalje vođenje postupka.

  „U obrazloženju se navodi da je Odlukom o proglašenju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću propisano da se testiranje stanovništva na prisustvo virusa obavlja u svim mikrobiološkim laboratorijama zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, kao i u svim laboratorijama u javnoj svojini koje obavljaju poslove u oblasti zdravlja životinja, bezbednosti hrane, kontrole kvaliteta i bezbednosti mleka i ispitivanja zabranjenih, nedozvoljenih, štetnih i nepoželjnih supstanci u hrani i hrani za životinje, zdravlja bilja, semena i sadnog materijala i banke biljnih gena, a koje su pripremljene za laboratorijsko ispitivanje u smislu člana 21. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, kažu iz Asocijacije.

  Kako je podnosilac privatna praksa, objašnjavaju iz Asocijacije, i osnovana je sredstvima u privatnoj svojini, uslovi da se pokrenuti postupak dalje vodi ne postoje.

  U vezi sa PCR testiranjem u privatnim ustanovama poslata su pitanja i Ministarstvu zdravlja odakle se odgovori očekuju, navodi portal. Predstavnici niških laboratorija koji su govorili za Južne vesti još su u avgustu rekli da imaju kapacitete i uslove za PCR testiranje.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE