Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, dolar i evro

  Odakle odlaze i gde se sele MILIONERI u 2023?

  Kao i svi ostali, pojedinci s visokim neto vrednostima, odnosno milioneri, putovali su manje nego obično tokom pandemije korona virusa, što je očekivano izazvalo i pad njihovih migracija.

  Ali, milioneri i milijarderi su sada ponovo “u pokretu” pa se očekuje da će čak 122.000 bogataša preseliti u neku drugu zemlju do kraja godine.

  Bogataši koji pripadaju pojedincima sa visokim neto vrednostima su oni čija je neto vrednost najmanje milion američkih dolara (USD).

  Novac (Freepik)

  Izveštaj o migraciji privatnog bogatstva kompanije Henley & Partners pratio je zemlje iz kojih su se milioneri preselili i one u koje su dolazili u poslednjih deset godina. Karta prikazuje prognoze i njihove migracione tokove za ovu godinu.

  Zemlje koje dočekuju nove milionere

  Prvih 10 zemalja koje će verovatno postati dom najvećem broju milionera i milijardera 2023. razasute su po celom svetu. Australija je ove godine vratila svoje prvo mesto, preuzevši ga od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

  Samo dve azijske zemlje su među prvih 10, a ostale se nalaze u Evropi, Severnoj Americi i Okeaniji.

  Uprkos istorijskim ekonomskim izazovima, predviđa se da će u Grčku ove godine stići 1.200 bogataša. Jedan od razloga mogao bi biti program “zlatnih viza” i “zlatnih pasoša” u zemlji, u kojem bogati pojedinci mogu lako dobiti boravište, a na kraju i pasoše EU po pravoj ceni. Trenutno, sve što je potrebno za minimalni trošak ulaganja je kupovina nekretnine od najmanje 250.000 evra.

  Mnoge od vodećih destinacija luksuza su privlačne za bogate pojedince zbog višeg nivoa ekonomskih sloboda, uključujući manja poreska opterećenja ili lakoću ulaganja. Singapur, koji očekuje da će dobiti novih 3.200 milionera, predstavlja ekonomski najslobodnije tržište na svetu.

  Zemlje koje gube najviše milionera

  Očekuje se da će Kina ove godine izgubiti čak 13.500 bogatih pojedinaca – više nego dvostruko u odnosu na drugu zemlju s liste, Indiju (6.500), piše Bankar.me.

  U velikom broju ovih zemalja, stroga regulatorna tela i korumpirane vlade mogu ograničavati način na koji bogati mogu da upravljaju svojim novcem.

  U Rusiji se mnogi bogati pojedinci suočavaju sa sankcijama i trgovinskim ograničenjima zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini. Kineski napadi na Hong Kong učinili su ovu malu zemlju manje atraktivnim mestom za poslovanje.

  I konačno, izlazak Velike Britanije iz EU doveo je do toga da mnoga preduzeća i pojedinci gube privilegije lakog kretanja radne snage, finansija i investicija koje inače čine izuzetno jednostavnim poslovanje unutar evropskih granica.

  „Početak nije težak, ali posle nastupa BORBA“: Ivana pravi kozmetiku koja je simbol pobede

  U nekim od ovih zemalja možda i dalje raste broj milionera i milijardera, ali gubitak hiljada bogataša zbog migracije njihove imovine ima značajan ekonomski uticaj.

  Sve u svemu, milioneri su sve više u pokretu. U 10 godina izveštavanja – uprkos padu tokom pandemije – broj bogatih koji odlaze iz zemalja porekla raste svake godine.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Visual Capitalist

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE