Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od danas u školama u Srbiji: Svi nose maske SVE VREME

  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, učenici bi od danas sve vreme trebalo da nose maske tokom boravka u školi, preporuka je Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiran od strane Kriznog štaba.

  Izuzetak su učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, ali za to je potrebno mišljenje lekara specijaliste.

  Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora), navodi Tim za škole.

  Ovaj izuzetak moguće je  primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, stoji u saopštenju.

  Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante, koja može uzrokovati obolevanje od kovida i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus.

  Podsetimo, u Uputstvu koje je Ministarstvo prosvete prosledilo školama pred početak školske godine stajalo je da maske ne moraju da nose potpuno vakcinisani nastavnici, osim kada se približavaju učenicima ili kolegama na manje od jednog metra.

  Takođe, do sada su učenici morali da nose maske dok ulaze u zgradu škole i dok idu do svog mesta, a mogli su da ih skinu dok sede u školskoj klupi.

  U 40 lokalnih samouprava nastava za srednjoškolce onlajn

  Od ponedeljka, 13. septembra sve srednje škole u 40 gradova i opština prelaze na onlajn rad, dok će se u sedmom i osmom razredu u tim lokalnim samoupravama raditi po kombinovanom modelu, saopštilo je u petak Ministarstvo prosvete odluku Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

  Ovi modeli rada primenjivaće se na teritoriji sledećih opština i gradova: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

  Pala odluka: U 40 opština srednjoškolci prelaze na ONLAJN NASTAVU!

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Dragan Karadarević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE