Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obuke i radionice kao podrška reformi korporativnog finansijskog izveštavanja

  Projekat „Računaj na podršku“ u okviru kojeg će biti organizovane besplatne obuke računovođa i revizora za primenu računovodstvene i revizorske regulative i edukacije o značaju pouzdanijeg i kvalitetnijeg finansijskog izveštavanja, započet je danas.

  Kako je rečeno na predstavljanju Projekta, cilj je podržati reforme korporativnog finansijskog izveštavanja i konsultantskih usluga u oblasti korišćenja i primene različitih međunarodnih standarda.

  Partner za reviziju kompanije PwC Srbija Biljana Bogovac rekla je da je za privlačenje investicija izuzetno važno da postoji kvalitetno finansijsko izveštavanje, čime bi se malim i srednjim preduzećima omogućilo da šire svoja poslovanja, a privredi da bude konkurentna na tržištu Evropske unije.

  „U cilju poboljšanja poslovne i investicione klime u Srbiji, važno je da obezbedimo pouzdane i tačne finansijske informacije i imamo kvalitetnu računovodstvenu i revizorsku struku“, istakla je ona.

  Projekat će trajati do kraja 2019. godine, a obuhvatiće veliki broj interaktivnih radionica širom Srbije na kojima će polaznicima kroz praktične primere biti pokazana primena konkretnog standarda, kao i najčešće dileme i greške koje se tom prilikom prave.

  Rukovodilac Grupe za računovodstvo i reviziju, Ministarstva finansija Aleksandar Janjušević rekao je da je edukacija svih polaznika obuke koja će biti sprovođena širom Srbije važna ne samo za računovođe i revizore, već posredno i za privredu.

  „Jedino kroz učenje i širenje znanja i iskustava možemo da odgovoroimo savremenim promenama u poslovanju i omogućimo tačnije i kvalitetnije finansijske izveštaje”, istakao je Janjušević.

  Polaznici će moći da sa iskusnim predavačima, ekspertima u oblasti MSFI i MSR i upotrebi savremenih naučnih alata i tehnologija, razgovaraju o svojim problemima u vezi sa primenom konkretnog standarda.

  „Projekat ‘Računaj na podršku’ predstavlja primer uspešne saradnje privrede i visokoškolske ustanove, gde obe strane učesnicima pružaju odgovarajući spoj teorije i prakse u oblasti Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja i Međunarodnih standarda revizije. To je model celoživotnog učenja pojedinca koji prati aktuelne trendove usavršavanja i sticanja novih znanja i veština kako bi se obezbedila i održala konkrentska prednost na savremenom tržištu rada”, istakla je Lidija Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum Beograd.

  Obuke za razumevanje i primenu MSFI i MSR biće organizovane za dve grupe polaznika: računovođe i revizore koji neposredno u svom radu primenjuju, odnosno žele da primene MSFI i/ili MSFI za MSP, odnosno MSR, kao i instruktore za primenu MSFI i MSFI za MSP, odnosno MSR.

  Svakom polazniku biće obezbeđeno korišćenje internet e-Learning platforme specijalno kreirane za programe obuke u okviru projekta. Učesnici će uz e-Learning platformu imati mogućnost da lako pristupe materijalima za učenje i na taj način integrišu stečeno znanje i rade na ovladavanju i primeni naučenog gradiva. Dodatno, svaki polaznik će dobiti Priručnik za primenu MSFI, u kojem se nalaze standardi i prateća tumačenja njihove primene.

  Projekat “Računaj na podršku” je deo projekta za unapređenje korporativnog izveštavanja koji je deo Programa za reformu računovodstva i institucionalno jačanje (REPARIS), koji se finansira sredstvima donacije obezbeđene od strane Vlade Švajcarske Konfederacije.

  Nosioci Projekta su: PwC Srbija, Univerzitet Singidunum Beograd, PwC Mađarska i AARC Ltd.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE