Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Objavljena Uredba o udelu biogoriva na tržištu

  Da li će u derivatima koja se toče na domaćim pumpama uskoro biti biogoriva i u kom procentu za sada se još ne zna precizno, ali je nedavno objavljena Uredba o udelu biogoriva na tržištu, kao i pravilnik koji definiše kvalitet biogoriva u Srbiji, a koji će početi da se primenjuje 2021. godine. Po rečima generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, sada je još preostalo da se usvoji uredba o kriterijumima održivosti kojom će se zapravo definisati koje biogorivo ispunjava kriterijuume da bi proizvođači i uvoznici derivata nafte mogli da ih koriste za ispunjavanje propisane obeveze.

  – To znači da će biti propisana pravila o tome na kakvom zemljištu će morati da se proizvodi biogorivo, od kojoih useva, u kojoj tehnološkoj preradi, s koliko transporta… a oni koji posluju na našem tržištu – proizvođači i uvoznici derivata nafte moraju se  uskladiti s tim propisima – kaže Mićović. – Država, odnosno Vlada Srbije će svake godine u oktobru propisivati obavezujući udeo energije iz obnovljivih izvora koji će obveznici morati da stave na tržište za naredne tri godine

  On ukazuje da je Srbija, kao kandidat za ulazak u Evropsku uniju preuzela obavezu da se u saobraćaju i transportu određeni udeo energije obezbeđuje iz obnovljivih izvora. Naravno, to ne znači samo korišćenje biogoriva, a ima ih više vrsta  – biodizel, hidrogenizovano biljno ulje, bioetanol, bio-MTBE i bio-ETBE, već i električne energije koja se koristi za vozove, tramvaje, trolejbuse.

  Za sada se biogorivo, koje je, u poređenju s gorivom dobijenim preradom nafte nekonkurentno, odnosno oko dva puta je skuplje, ne proizvodi u Srbiji, a postoji samo jedan licencirani proizvođač.

  – Biogorivo će moći u derivate nafte da namešaavju takođe samo licencirane firme. Za sada u registru AERS-a imamo  samo dve firme, ali trebalo bi očekivati da će ih do početka primene ovih propisa biti više  Uz to, može se očekivati da će pojedini uvoznici nafte svoju obavezu ispunjavati tako što će uvoziti derivate nafte sa već dodatom biokomponentom, naravno uz dokaz da ta biokomponenta ispunjava kriteriume održivosti – kaže Mićović.

  Potrošači, odnosno kupci goriva ne treba da brine to što će u gorivu koje sipaju na benzinskoj pumpi biti biogoriva jer mali procenti biokomponente ne zahtevaju nikakve promene na motorima njihovih automobila.

  – Iako se još ne zna koliki će biti procenat udela biogoriva u naftnim gorivima, očekujemo da će u prvoj godini primene novih propisa to biti oko jedan, ali ne više od dva odsto. Udeo biogoriva u naftnim gorivima ne treba da brine potrošače jer ukoliko je u naftnom dizelu do sedam procenata biodizela, ono može bez ikakvih problema da se sipa i koristi, a i isti je slučaj i kada je u benzinu do pet odsto bioetanola. Mnogi vozači koji su potovali van granica Srbije u svojim rezervoarima su već imali biogorivo jer se na pumpama u zemljama EU odavno toči gorivo u kojem je određeni procenat biokompomonenti – i u dizelu i benzinu – kaže Mićović.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE