Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obeleženo 50 godina rada Rafinerije nafte u Pančevu

  Kompanija NIS svečano je večeras obeležila značajan jubilej – 50 godina od početka proizvodnje u Rafineriji nafte Pančevo, jednoj od najmodernijih rafinerija u ovom delu Evrope.

  Svečanosti koja je održana u zgradi Geozavoda u Beogradu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, top menadžmenta NIS-a, poslovni partneri kompanije i druge javne ličnosti.

  Prisutnima na skupu je predstavljen razvoj fabrike u Pančevu u proteklih pet decenija koji, kako je navedeno, svedoči o neprestanoj težnji zaposlenih da se doprinese tehnološkom napretku Rafinerije, modernizaciji naftnog sektora Srbije i ekonomskom razvoju naše zemlje.

  Posebno je značajno što se od te vizije nije odustalo ni u najtežim trenucima za Rafineriju u Pančevu – za vreme bombardovanja NATO 1999. godine kada su poginula trojica, a ranjena četvorica radnika i kada je na postrojenjima načinjena materijalna šteta od nekoliko stotina miliona dolara.

  Povodom obeležavanja jubileja Rafinerije nafte Pančevo, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS je izjavio:

  „Ovo je godina jubileja i veoma sam zadovoljan što i ovog puta možemo da podelimo nove dobre rezultate. Prema svim pokazateljima, ove godine ćemo imati  apsolutno rekordnu preradu u Rafineriji, a u odnosu  na prošlu godinu  i veći promet i izvoz derivata.  Investicije u poslovne projekte i u  lokalnu zajednicu, u ovoj godini su više nego u prošloj. Sve ovo ne bi bilo moguće bez jako dobre saradnje sa našim akcionarima, pre svega sa Vladom Republike Srbije i Gasprom njeftom, kao i sa našim poslovnim partnerima. Naš strateški cilj je stvaranje novih vrednosti za naše akcionare,  za zajednicu i za naše zaposlene.  Dalja modernizacija rafinerije, digitalna transformacija i povećanje efikasnosti, modernizacija prometa, izgradnja novih postrojenja u skladu sa principima zelene energije, kao i nastavak ulaganja u zajednicu – samo su neke od njih“.

  U ime Vlade Srbije, prisutnima se obratio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je kazao:

  “Naftna industrija Srbije je jedan od najznačajnijih segmenata naše privrede i ekonomije i jedan od najvažnijih stubova našeg energetskog sistema. Želim da se zahvalim na današnji dan svim ljudima zaposlenima u NIS-u, kao i našim partnerima iz Gasprom njefta na stabilnoj poslovnoj politici. NIS je bez sumnje jedan od ključnih zamajaca naše ekonomije i privrede, ali  i ključni segment našeg daljeg razvoja. Kompanija koja se pokazala kao stabilan partner i ozbiljan segment našeg ukupnog industrijskog razvoja, koja zajedno sa Vladom Republike Srbije vodi uspešnu politiku energetske stabilnosti i sigurnosti građana u oblasti snabdevanja energentima. Svih ovih godina, NIS je lider u oblasti kvaliteta i na ponos cele Srbije se razvija, ostvaruje nove vrednosti, definiše nove standarde. Ponosan sam na NIS, mislim da cela Srbije treba da bude ponosna na NIS i sve one stotine hiljada ljudi koji su prošli kroz ovaj sistem i na taj način učestvovali u ekonomskom razvoju Srbije. Naftna industrija Srbije predstavlja lidera u svojoj oblasti, lidera u regionu, koji nameće nove kvalitete, kako po pitanju ostvarivanja poslovnih rezultata, tako i u oblasti zaštite životne sredine, efikasnosti i svega onog što nosi 21. vek. Sa ponosom gledamo kako se NIS razvija kao deo našeg zajedničkog aranžmana sa Gasprom njeftom, u kome je Srbija značajan akcionar i mi zajedno razvijamo tu kompaniju po najvišim standardima.”

  Takođe, javnosti su na skupu predstavljena dostignuća tokom ubrzane modernizacije Rafinerije koja je započela 2009. godine, nakon što je Gasprom njeft preuzeo većinski paket akcija NIS-a. U ovoj fazi je najpre početkom rada kompleksa MHC/DHT (kompleks za blagi hidrokreking i hidroobradu) u novembru 2012. godine u Rafineriji omogućena proizvodnja goriva evropskog kvaliteta što je doprinelo unapređenju energetske stabilnosti Srbije, a NIS-u omogućilo ulogu lidera na regionalnom tržištu naftnih derivata.

  Sada je u Rafineriji nafte u Pančevu u toku druga faza modernizacije čiji je kapitalni projekat izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, investicija vredna više od 300 miliona evra.

  Planirano je da novo postrojenje počne da radi u trećem kvartalu 2019. godine kada će biti proizvedene veće količine najkvalitetnijih naftnih derivata, pre svega dizela, a počeće i domaća proizvodnja koksa, proizvoda koji se sada uvozi u Srbiju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE