Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obavezna vakcinacija u EU?

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatra da bi u Evropskoj uniji trebalo povesti „diskusiju“ o obaveznoj vakcinaciji.

  U vreme kada novi soj virusa omikron zabrinjava svet, Fon der Lajen je ocenila vezano za obaveznu vakcinaciju da je „prikladno i razumno imati tu diskusiju sada“, navodeći da je to njen „lični stav“.

  „To bi zahtevalo zajednički pristup, ali mislim da je to razgovor koji treba da se održi“, rekla je ona.

  Ona je rekla da bi bilo potrebno oko 100 dana za naučnu zajednicu da prilagodi vakcinski odgovor novom soju virusa.

  U cilju suzbijanja novog talasa pandemije Austrija, prva zemlja u EU koja je to odlučila, priprema zakon prema kome će vakcinacija biti obavezna za odrasle građane od 1. februara 2022. godine.

  Nemačka je objavila da će obavezno vakcinisanje biti formulisano u predlogu zakona koji će biti podnet parlamentu pre kraja godine.

  Povodom vakcina za decu, Fon der Lajen je navela da je „dobre vesti“ dobila u utorak od kompanije Fajzer/Biontek. „U mogućnosti su da ubrzaju proizvodnju. Drugim rečima, vakcine za decu biće dostupne od 13. decembra“, dodala je Fon der Lajen.

  Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) preporučio je da se vakcinišu deca od pet do 11 godina protiv kovida.

  Centar je naveo da prioritetno treba vakcinisati decu sa visokim faktorima rizika za razvoj teškog oblika bolesti, ali da i deca bez faktora rizika mogu da razviju teži oblik i da budu hospitalizovana te da treba predvideti vakcinaciju sve dece tog uzrasta.

  Centar je ukazao da udeo hospitalizacija dece stare od pet do 11 godina obolele od kovida raste, kao i za sve druge starosne grupe, ali ostaje na mnogo manjem nivou nego kod odraslih.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE