Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nuspojave prelaska na evro u Hrvatskoj: Lažnjaci i „bezobrazna“ poskupljenja

  Od kako je Hrvatska uvela evro, nanizali su se brojni, neočekivani problemi prelaska na zajedničku evropsku valutu, kao što su pojava lažnih evra i rast cena.

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Hrvatska ulaskom u Šengen i uvođenjem evra ostvarila dva strateška cilja, a što se tiče povećanja cena, kazao je da to mora stati i da će biti donete mere.

  „Deo poslovnih subjekata ovo koristi za lov u mutnom, to je loša i nepoštena praksa. S tim treba stati, treba se vratiti na cene koje su bile pre 1. januara i prevesti kurs pošteno i korektno, kako je država to odradila u korist građana“, naglasio je Plenković, preneo je portal Indeks.

  Prema njegovim rečima, biće angažovani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor, oni su na terenu i čeka se njihov izveštaj.

  „Do ovoga ne sme doći, a ne sme doći zbog toga što je hrvatska država u godini krize regulisala cene struje, gasa, naftnih derivata, napravila pakete za pomoć svima, pa i celoj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV… Ako država odradi svoju ulogu, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mera vlade odmah neopravdano dižu cene. Mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to spreči i da se cene vrate gde su bile“, istakao je on.

  Premijer Hrvatske je to ocenio kao čist bezobrazluk, profiterstvo i lopovluk. „To ne dolazi u obzir i zato će vlada doneti mere. Ne želimo da neko od velikog uspeha napravi bezobrazluk“, kazao je Plenković.

  Osim crnih lista i povećanja broja proizvoda kojima bi se mogla zamrznuti cena, do trgovaca je došla nezvanična informacija da bi ih vlada mogla naterati da vrate cene stotinu proizvoda na nivo od 30. novembra.

  Lažni evri – filmski rekviziti

  U utorak su iz hrvatske policije upozorili kako poslednjih dana primaju više dojava da prevaranti umesto originalnih evra za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u novoj hrvatskoj valuti.

  „Građani budite oprezni i svaku evro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vreme prilagođavanja i nastojaće da iskoriste priliku i `bace` lažnjak“, poručuju iz policije.

  Podsećaju na saopštenje Hrvatske narodne banke da su u opticaju dve serije evronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena (pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra). Druga, koja se još naziva i serija „Evropa“, ima iste apoene osim onog od 500 evra koji se više ne štampa, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

  Izvor: Index, agencije, BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE