Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Novi Sad na vodi“ pred tri izazova

  Pokrajinski premijer Igor Mirović ocenio je da smena na čelu JVP Vode Vojvodine suštinski ništa ne menja u vezi sa planiranim projektom uređenja priobalja, jer zakon svakako mora da se poštuje.

  „Stvar je veoma jednostavna. Da bi se taj projekat realizovao i da bi uopšte bilo ko mogao da radi u zoni o kojoj govorimo, moraju da se urade tri stvari“, kazao je.

  Kako je istakao, prva stvar je da se uradi referentna studija koja će analizirati hidro-potencijale Dunava na toj lokaciji.

  „Prvo su mislili da to ne treba ili da može da se preskoči, ali, kao što vidite, ne može. Koliko sam ja obavešten, angažovan je institut ‘Jaroslav Černi’ koji je vodeći u Srbiji i koji treba da kroz studiju izvrši analizu da li je to moguće ili nije. Dakle šta će Dunav da radi ukoliko se tu izgradi naselje? I šta je slabost i šta je kvalitet i šta su koraci koje grad mora poduzeti zajedno s nama na toj lokaciji“, naveo je Mirović.

  Drugo je rešavanje pitanja mogućnosti izgradnje u formalnom smislu na zemljištu koje je sada vodni pojas.

  „Zemljište koje je vodni pojas nije građevinsko. Neko, ili kroz promenu zakona ili kroz donošenje akta, a to nije Pokrajina i nisu ‘Vode vojvodine, mora da donese taj akt. To je sada pitanje koje Grad postavlja nadležnom ministarstvu. Ja sam to govorio na vreme i konačno su postavili pitanje ministarstvu“, kazao je pokrajinski premijer.

  Treća stvar koja se mora rešiti je odluka o prodaji gradske zemlje kompaniji koja treba da se javi na tender.

  „Kad se te tri stvari slože i kad svu tu dokumentaciju budemo imali na stolu, onda može da se argumentuje sve. To nema veze sa Vodama Vojvodine. Možeš da budeš Kružević, Mirović ili Jovanović – dok se ove tri stvari ne poslože nema gradnje“, zaključio je on.

  Portal 021.rs podseća da je doskorašnji zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević postavljen za v.d. direktora JVP Vode Vojvodine na sednici Pokrajinske vlade u novembru, što su mnogi protumačili kao priliku da se „pogura“ projekat „Novi Sad na vodi“, koji je bivši direktor ovog Voda Vojvodine Slavko Vrndžić do kraja odbijao.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE