ElevenEs dobija finansijska sredstva i podršku kompanije EIT InnoEnergy za izgradnju fabrike baterija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ElevenEs dobija finansijska sredstva i podršku kompanije EIT InnoEnergy za izgradnju fabrike baterija

  Do 2030. godine, Evropi će biti potrebno 14 puta više baterija nego što ih danas proizvodi. Razlog tome je rast upotrebe električnih vozila, kao i tržišta skladištenja energije koje zahteva baterije za stabilizaciju energetskih sistema usled sve većeg udela obnovljivih izvora energije. Litijum-gvožđe-fosfatne baterije (LFP), koje odlikuje dug vek trajanja, pristupačna cena i veća bezbednost, dobijaju sve značajniju ulogu na tržištu baterija koje je u značajnom porastu.

  ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja je specijalizovana u preradi aluminijuma i posluje na tržištu ambalaže 25 godina, razvio je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija koje su održivije i efikasnije. Nakon dve godine istraživanja i razvoja LFP litijum-jonskih baterija, kompanija je nedavno otvorila savremeni razvojno-istraživački centar u Subotici, gde zapošljava međunarodni tim inženjera i naučnika.

  Prema rečima Nemanje Mikaća, osnivača i izvršnog direktora ElevenEs-a, ova vrsta baterija predstavlja najpopularniji izbor na tržištu Kine, koja je globalni lider u ovoj tehnologiji baterija.

  LFP baterije traju preko dva puta duže od konkurentskih tehnologija, brže se pune, ciklus punjenja se može ponoviti do 6.000 puta i to do 100 odsto kapaciteta baterije, i praktično ne izazivaju samozapaljenje u električnim vozilima.  Osim toga, one koštaju znatno manje, ističe Mikać.

  Strateško partnerstvo za izgradnju gigafabrike

  ElevenEs je potpisao sporazum sa EIT InnoEnergy, koji agencija Pitchbook svrstava u najaktivnije globalne investitore u oblasti održive energije, a poznat je i po tome što je bio prvi investitor u uspešnim poduhvatima gigafabrika baterija, poput švedskog Northvolta (nedavno kompletirana investiciona runda od 2,75 milijarde dolara) i francuskog Verkora (zaključeno strateško partnerstvo sa Renaultom u iznosu od 100 miliona dolara u julu 2021. godine). Partneri su objavili stratešku  saradnju u  izgradnji prve  gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi.

  Do 2023. godine fabrika ElevenEs u Subotici biće u mogućnosti da proizvede LFP baterije ukupnog kapaciteta od 300 MWh godišnje. Izgradnja druge faze postrojenja kapaciteta 8 GWh , koje će u potpunosti koristiti energiju iz obnovljivih izvora, počeće 2024. godine. Kasnije će se proizvodnja proširiti na kapacitet od 16 GWh – dovoljno za opremanje baterijama više od 300.000 električnih vozila (BEVs) godišnje. Kompanija je istakla da namerava da zaposli do 2.000 ljudi. Još jedna ključna prednost je činjenica da je postrojenje strateški blizu doline reke Jadar, najvećeg nalazišta litijuma u Evropi.

  “LFP tehnologija postaje sledeća velika stvar u masovnoj upotrebi baterija. Iako baterije na bazi nikla nadmašuju LFP po gustini energije i verovatno će ostati najbolja opcija za automobile visokih performansi, LFP je daleko bolji u pogledu cene, bezbednosti i veka trajanja, što ga čini savršenim izborom za industrijska vozila, sisteme za skladištenje energije (ESS) i gradska električna vozila”, kaže Jakub Miler, izvršni direktor EIT InnoEnergy za region Centralne Evrope.

  “Sarađujemo sa ElevenEs poslednjih godinu i po dana, a najveće iznenađenje za nas je to što čak 70 odsto procesa obrade aluminijumske folije i znanja iz njihove matične kompanije Al Pack Group, mogu lako da se prenesu u proizvodnju baterija. S obzirom na to da su razvili sopstvenu LFP tehnologiju, proizvodno iskustvo grupe Al Pack trebalo bi da im omogući mnogo bržu implementaciju i napredak. Veoma smo uzbuđeni što ćemo zajedno krenuti na to putovanje”, istakao je Miler.


  O kompaniji ElevenEs

  ElevenEs je razvojni projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja proizvodi više od 40 miliona m² oplemenjene aluminijumske folije godišnje i posluje na tržištu primarne ambalaže već 25 godina. Al Pack Group koristi tehnološke procese slične proizvodnji elektroda, što je istovremeno i  ključni proces u proizvodnji baterija. ElevenEs ima najsavremeniji centar za istraživanje i razvoj koji je počeo sa radom u junu 2021. godine u Subotici, pri sedištu  matične kompanije, u kom je angažovan  međunarodni tim inženjera i naučnika.

  O kompaniji EIT InnoEnergy

  EIT InnoEnergy je vodeći pokretač  za inovacije i preduzetništvo na polju održive energije u Evropi i šire.

  EIT InnoEnergy je obezbedio finansiranje i stručne usluge za oko 380 start-upova vezanih za sektor održive  energije, od kojih je više od 30 iz oblasti skladištenja energije uključujući vodeće kompanije  poput Northvolta – vertikalno integrisanog proizvođača održivih baterija, Skeleton Technologies – globalnog lidera na polju superkondenzatora, koji ima  ključnu ulogu među vodećim proizvođačima opreme (OEM), kao i Verkora – francuska kompanija koja gradi gigafabriku za proizvodnju  baterija.

  U skladu sa  mandatom Evropske komisije, EIT InnoEnergy vodi  industrijski sektor  Evropske alijanse za baterije, pokrenute 2017. godine kao inicijative Evropske komisije za izgradnju jake i konkurentne evropske industrije baterija.

  EIT InnoEnergy je osnovan 2010. godine, uloživši do sada  560 miliona evra u inovacije na polju održive energije, a podržava ga  Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT),  ustanova Evropske unije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE