Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plata ŽENE i do 30.000 dinara manja od zarade MUŠKARCA

  Prosečna zarada muškaraca je za osam odsto veća, a žena za osam odsto manja u odnosu na ukupnu prosečnu zaradu u Beogradu, a slična situacija je i u ostatku Srbije, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

  U čitavoj zemlji žene zarađuju gotovo šest procenata manje, a muškarci šest procenata više u odnosu na prosek. Ta razlika između muškaraca i žena se preliva kroz sve regione, koliko muškarci procentualno zarađuju više, toliko su žene potplaćenije.

  Sledeći podatak koji ukazuje na nejednakost zarada, jeste kada se raspodeli po stručnim spremama. Samo na prvom nivou kvalifikacija, gde su plate ispod 60.000 dinara, muškarci i žene imaju jednaka prosečna primanja. Čim nivo obrazovanja počne da raste, raste i razlika.

  Do petog stepena kvalifikacija žene zarađuju oko 13 procenata manje od muškaraca i to su zarade manje od 80.000 dinara za muškarce i 70.000 za žene. Nakon tog stepena se razlike povećavaju.

  Tako će žena sa šestim stepenom obrazovanja u proseku zarađivati oko 95.000 dinara, dok će muškarci imati platu od 120.000 dinara. Profesionalci sa sedmim stepenom kvalifikacija će zarađivati oko 145.000 dinara, dok će zarada njihovih koleginica biti za 30.000 manja.

  Ukoliko se gleda peti stepen obrazovanja, za njega će muškarci imati mesečni prihod koji se smatra dovoljnim za dostojanstven život u Srbiji, a to je približno 100.000 dinara. Međutim, žene će s istim kvalifikacijama premašiti jedva 80.000, što prema procenama međunarodne mreže „Kampanja za čistu odeću“, nije dovoljno za pristojan život.

  Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović navela je da je Srbija u odnosu na rezultate prvog Indeksa rodne ravnopravnosti iz 2016. godine napredovala 5,6 poena.

  „Pored domena moći, gde smo na 16. mestu, što nam daje podršku da nastavimo u tom smeru, u domenu novca gde smo 28. i vremena gde zauzimamo 24. mesto, moramo mnogo više da uradimo, to nam je jako važno u procesu stvaranja jednakih uslova za žene i miškarce, jer žene su manje plaćene i više vremena provode u neplaćenom radu. Negde smo na sredini po radu, znanju i zdravlju“, rekla je Mihajlović.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE