Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nove usluge za korisnike nacionalnog portala eUprava

  Korisnici nacionalnog portala eUprava od danas će administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije i druge od 720 različiti elektronskih usluga moći da plate u potpunosti elektronski (onlajn) upotrebom platnih kartica „master“, „maestro“, „visa“ i „dina“ koje izdaju banke u Srbiji, najavila je premijerka Ana Brnabić.

  Brnabić je najavila i da će od nove godine usluge na tom portalu bti moguće platiti i integrisanim elektronskim bankarstvom (e-banking) ili elektronskim novcem (eWevallet).

  Brnabić je danas otvorila u Beogradu prvi Državni data centar u kome je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura, značajna za efikasno funkcionisanje elektronske uprave i razvijanje novih usluga za građane i privredu.

  „Data centar će omogućiti milionske uštede u budućnosti budžetu Srbije, poreskim obveznicima i građanima“, rekla je ona i istakla da od sada nijedna državna služba neće imati svoj data centar u nebezbednim slovima već će oni raditi centralizovano.

  Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović rekao je da se u Državnom data centru nalazi oprema za izdavanje vremenskog žiga a da će do kraja godine biti instalirana i oprema za Centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i Centra za informacionu bezbednost državnih organa (CERT).

  „U narednoj godini u ovom objektu će se postepeno smeštati oprema svih državnih organa da bi Kancelarija za IT i e-upravu počela da pruža usluge državnog klauda (government cloud)“, rekao je Jovanović i podsetio da preko portala eUprava podatke razmenjuje više od 120 institucija i državnih službi.

  On je kazao da je Državni data centar „srce i duša“ srpskih telekomunikacija i informacionih tehnologija i da je projektovan i izgrađen po najsavremenijom tehničkim i bezbednosnim standardima.

  Projekat Data centra Kancelarija za IT i e-upravu realizuje sa Telekomom Srbija koji je za projektovanje i primenu tehničke infrastrukture uložio oko devet miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE