Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šutanovac i Janković vratili NOBELOVU… pardon, nagradu Najevropljanin

  Nakon što je lider Jagodine Dragan Marković palma juče proglašen Najevropljaninom predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković danas su rešili da vrate istu nagradu koju su ranije dobili.

  Šutanovac je 2010. godine dobio nagradu za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije. Predsednik demokrata kazao je da ne želi da učestvuje u „manipulisanju evropskim vrednosima“ u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000, navedeno je u saopštenju.

  „Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je „najevropljanin“, ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji. Zahvaljujući reformi Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane bilo je motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema.  Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni građani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima“, naveo je Šutanovac.

  Lider DS je naveo da mu je lično ova nagrada „kost u grlu“ već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje, kako kaže, veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali da je smatrao da, zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane, nema pravo da ovu nagradu vrati.

  „Međutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi s kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povlađuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost.  Za mene „najevropljanin“ ostaje svaki građanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava“, zaključio je Šutanovac.

  U Skupštini grada Beograda u ponedeljak su uručena priznanja „Najevropljanin“, koja tradicionalno dodeljuje Prva evropska kuća. Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu, dobili su, između ostalih, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i glavni urbanista Beograda Milutin Folić. Za oblast lokalne samouprave za „Najevropljanina“ proglašen je predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma.

  Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković nagradu je dobio 2010. godine kao zaštitnik građana, a odrekao je se jer sebe ne vidi „u istoj vrednosti i poitičkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u međuvremenu dobili“.

  „Kao zaštitnik građana dobio sam priznanje ‘Najevropljanin’ za izgradnju institucije zaštitnika gradjana. U medjuvremenu mnogi drugi su dobili to priznanje. Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih gradjana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora“, kazao je Janković na današnjoj konferenciji za novinare.

  Janković je rekao i da nema nameru da bilo koga uvredi i da ne želi da menja kriterijume onih koji tu nagradu daju.

  „Bez namere da ikoga uvredim i bez moći i želje da menjam kriterijume oni koji tu nagradu daju, ja se tog priznanja odričem“, naveo je Janković.
  U Skupštini grada Beograda juče su uručena priznanja „Najevropljanin“, koja tradicionalno dodeljuje Prva evropska kuća.

  Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. dobili su, između ostalih, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i glavni urbanista Beograda Milutin Folić. Za oblast lokalne samouprave za „Najevropljanina“ proglašen je predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma.

  Nagrada je dodeljena 18. put. Prva evropska kuća nastala je 2000. godine pod okriljem Evropskog pokreta, kada su zajedno ustanovili nagradu, a 2008. zbog neslaganja oko jasnih pravila i procedura članova žirija i donošenja odluka o nominaciji i dodeljivanju nagrada, Evropski pokret se povukao iz toga.

  Izvor: N1/Insajder

  Foto: N1 screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE