Nova računica: Za ZAMENU STOLARIJE subvencija 430 EUR umesto 750 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova računica: Za ZAMENU STOLARIJE subvencija 430 EUR umesto 750 EUR

  Prvi ugovori o zameni vrata i prozora, spoljnoj izolaciji kuća i stambenih zajednica, promeni kotlova za grejanje sa građanima će biti potpisani u avgustu, najavio je danas Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

  On je rekao da su, donošenjem seta zakona iz oblasti rudarstva i energetike stvoreni uslovi za realizaciju projekta kojim će se smanjiti potrošnja električne i toplotne energije. Zakonom o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti predviđeno je formiranje Uprave za energetsku efikasnost, preko koje će se obezbediti i dodatna sredstva za finansiranje projekta, izjavio je Lakićević.

  Posle ugovora lokalnih samouprava sa ministarstvom, dva javna poziva- za kompanije i građane

  “Posle potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, što će biti sledeće nedelje, lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva. Jedan za kompanije koje će učestvovati u radovima, a drugi prema zainteresovanim građanima. Ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju 50 odsto, a drugu polovinu plaćaju građani, što je za prosečan stan oko 50.000 dinara”, rekao je Lakićević.

  To je oko 430 evra, i manji je iznos od prvobitno najavljivanog – 750 evra .

  Naime, kada je ovaj program najavljen, iz ministarstva su saopštili da ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva.

  Spisak kompanija, odabir pa prijava u opštini

  Građani bi trebalo kada lokalne samouprave naprave spisak kompanija, da odaberu jednu i potom se prijave opštini.

  Jedan od uslova za kompanije je da garantuju cene dok se bude sprovodio program.

  “Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara. Više od 60 lokalnih samouprava ispunjava uslove za ovaj projekat, bilo je veliko interesovanje, znatno više nego što smo očekivali. Očekujemo da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu”, rekao je Lakićević.

  On je dodao da će Ministarstvo i Uprava, koja će biti formirana tokom jula, pružiti svim lokalnim samoupravama neophodnu pomoć u realizaciji projekta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE