Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova mera za mlade koji su pobegli u inostranstvo: ‘Evo vam 3.000€ plata, samo se vratite’

  Grci pokreću pilot projekt kojem je cilj sprečavanje i preokretanje efekata odliva mozgova.

  Prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih, mladih Grka napustilo je svoje domove u poslednjih deset godina zbog teške finansijske krize i posao potražilo širom sveta.

  Zato u sklopu novog programa ‘Rebrain Greece’, grčke vlasti žele da nagovore barem 500 visokokvalifikovanih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inostranstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mesečnu platu od 3.000 evra.

  Prosečna plata u Grčkoj 2018. godine iznosila je 1.100 evra.

  Budući da Grčka beleži veliki deficit kvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru, akcenat će biti na onima koji imaju diplome iz tih oblasti.

  U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dve trećine plate pokrivati država, sufinansiranjem iz EU fondova, a preostalu trećinu poslodavac.

  Kompanije koje u programu žele da učestvuju obvezaće se da zaposlenog na poslu zadrže, nakon prve subvencionisane godine, još barem godinu dana uz istu platu koju će u pokrivati u celosti.

  Međutim, očekuje se, prema pisanju grčkih medija, da će nova mera izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vreme finansijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mesečne plate ispod 1.000 evra. Neki mediji su ovu meru već proglasili diskriminatornom.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Stranac

   Tako su mog deda prevarili pa se vratio u Jugoslaviju bile kao vece plate nego u Francuakoj , on se pokajao posle dve godine a unuci mu se kaju i danas.

  • Ns

   Zato se ne vraćaš ako ti je negde dobro i uređeno pa ni za veću platu! Tako i sa poslom, ako mi je dobro. Što bih menjao pa čak i za veću platu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE