Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova LIČNA KARTA: Šta se sve menja i koliko će to da nas KOŠTA?

  Nova lična karta će, ukoliko poslanici danas usvoje Predlog izmena Zakona o ličnim dokumentim, kako je najavljeno, od 2022. sadržati u čipu i sertifikat za elektronski potpis, što će omogućiti identifikaciju na daljinu.

  Građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako u čipu ili na kartici (ukoliko nema čip) nije upisana prava adresa boravišta vlasnika.

  Predloženi član, kažu u MUP, doprinosi pravnoj sigurnosti jer građanin koji promeni prebivalište, a nije izvršio izmene tog podatka kroz čip, neće moći da koristi taj dokument u pravnom prometu, niti da overava ugovore.

  Najavljene izmene Zakona o ličnoj karti unele su konfuziju među ljude, posebno one koji su prijavljeni na jednoj adresi, a žive na drugoj.

  Strah im je posebno unela novina o uvođenju nove stavke – adrese prijavljenog prebivališta na obrazac lične karte, što znači da će ova adresa biti vidljiva i na „plastici“ isprave sa čipom, što do sada nije bio slučaj.

  Posledica ove zakonske odluke jeste da, kako su naveli iz MUP, građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako se promene njihovi lični podaci, uključujući i adresu. Oni koji su do sada živeli na fiktivnoj adresi tako će biti primorani da prijave pravu adresu prebivališta kako bi izbegli probleme, za šta će morati da plate taksu od 340 dinara.

  Lična karta

  Lična karta izgled

  Promena adrese, međutim, povlači za sobom i obavezu promene pasoša i saobraćajne dozvole, na kojima je ista takođe navedena, a izrada oba ova dokumenta građane će koštati dodatnih 4.260 dinara. Muškarci će imati i dodatnu obavezu, a to je da promene adresu u vojnom odseku, piše Kurir.

  Valentina Vulić, načelnica Odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije, rekla je za RTS da lična karta bez čipa, kao i do sada, mora da se zameni ukoliko se menjaju bitni podaci kao što je adresa.

  Do sada, prema postojećem zakonu, podatak o adresi prebivališta nije se vodio kao „bitan“.

  „Ovim uslovljavamo da svi podaci u ličnoj karti odgovaraju činjeničnom stanju. Dešavalo se da građanin ne izvrši promenu adresu a koristi ličnu kartu u pravnom saobraćaju“, istakla je.

  Kada je reč o ličnim kartama sa čipom, one ne moraju da se menjaju i ostaće važeće do datuma koji je naveden u ličnoj karti.

  Ukoliko se menjaju bitni podaci, na primer prebivalište, oni će biti izmenjeni kroz čip, kao i do sada.

  Nova lična karta – šta kad je izgubite?

  Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale.

  Do sada se proglašavanje nevažećih ličnih karata objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, to raditi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

  „I dalje će stranke biti u obavezi da prijave nestanak, promena će biti takva što će biti manji iznos prilikom prijave nestanka. Plaćaće taksu za donošenje rešenja ali neće snositi trošak za oglašavanje u Službenom glasniku, to je 800 dinara do sada bilo“, istakla je načelnica Odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije.

  Identifikacija na daljinu

  Takođe, jedna od novina koja će biti omogućena izmenama zakona jeste i unos elektronskih sertifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.

  Ovim sertifikatom građani će moći da podnesu zahteve MUP-u i od kuće.

  „To će biti dokaz visoke pouzdanosti dokaza identiteta. Npr. za vozačku dozvolu i sada može da se podnese zahtev i bez odlaska na šalter, ali to ne koristi veliki broj građana, verovatno jer su navikli da idu na šalter. Trudićemo se da opciju na daljinu uvedemo i u novim postupcima“, naglašava Valentina Vulić.

  „Na brzinu“ do pasoša, ali uz doplatu 5.000 dinara

  Načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije rekla je da putna isprava može hitno da bude izdata ukoliko postoji dokaz da je to neophodno – hitno lečenje, hitan službeni put. Kao hitan rok vodi se 48 sati.

  Takođe, prema njenim rečima, i oni koji nemaju dokaz mogu u hitnom roku da dobiju novi pasoš, uz doplatu od 5.000 dinara za hitno izdavanje.

  U redovnoj proceduri građani plaćaju 3.600 dinara za izdavanje novog pasoša.

  Cenovnik zamene dokumenata

  Usluga Takse Zahtev za promenu prebivališta 320 RSD

  Izdavanje lične karte 1.155 RSD

  Izdavanje pasoša 3.600 RSD

  Izdavanje saobraćajne dozvole 660 RSD

  Izvor: BIZLife/RTS/Kurir

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE