Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova infrastruktura aerodroma „Nikola Tesla“ prošla najstrože testove

  Po prvi put u istoriji aerodroma „Nikola Tesla“, sprovedena je i uspešno izvršena provera operativne pripremljenosti novih infrastrukturnih kapaciteta, ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer). Kompanija BELGRADE AIRPORT, nakon završetka izgradnje i opremanja nove čekaonice za pristup udaljenim pozicijama na aerodromu, organizovala je niz funkcionalno-operativnih proba kojim se potvrđuje usklađenost novoizgrađenih delova pristanišne zgrade sa standardnim operativnim procedurama (SOP). U tom smislu, ORAT  se kao standardna praksa koristi na aerodromima širom sveta pre nego što se započne sa upotrebom nekog novoizgrađenog dela aerodromske infrastrukture.

  U okviru ove vežbe, testirani su na funkcionalnom i operativnom nivou novi infrastrukturni kapaciteti i simulirani su procesi  koji odgovaraju realnim uslovima koji prate prihvat i otpremu putnika na let. Izvršena je simulacija u realnom vremenu procesa od prijave na let, do ukrcavanja u avion, što podrazumeva prijavu putnika na šalteru, ulazak u tranzitnu zonu i prolazak kroz KD kontrolu. Potom su testirana 3 scenarija: otprema putnika na let putem autobusa , otprema putnika na let putem novoformiranih pešačkih koridora (direktno do vazduhoplova na poziciji), preko platforme, a u okviru trećeg scenarija, simulirano je ponašanje celokupnog sistema u uslovima požara u putničkoj čekaonici, odnosno izvršena je potvrda evakuacionih tokova u vanrednim okolnostima..

  Pored predstavnika menadžmenta kompanije BELGRADE AIRPORT, vežbi su prisustvovali i predstavnici davaoca koncesije, kompanije AD Aerodrom „Nikola Tesla“, kao i predstavnici Air Serbia, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i granične policije MUP RS. Sve aktivnosti izvedene su u skladu sa preporukama i merama prevencije od Kovid 19 koje su propisale nadležne institucije.

  Podsećamo da je u okviru uvodnih radova na modernizaciji infrastrukture i proširenju putničkog kapaciteta, kompanija BELGRADE AIRPORT izgradila novu čekaonicu za pristup udaljenim pozicijama, sa ukupno 130 mesta u prizemlju Terminala A i dva direktna izlaza na platformu. Čekaonica je u potpunosti prilagođena svima kategorijama putnika, a materijali, paleta boja i teksture primenjene su po prepoznatljivom VINCI standardu, tako da je ovo primer budućeg izgleda enterijera aerodroma. Nekoliko dana nakon ove vežbe, nove čekaonice A7a i A7b biće spremne za operativnu upotrebu, a njihovo korišćenje zavisiće od potreba kapaciteta u skladu sa globalnom pandemijom kovid-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE