Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova ENERGETSKA SKALA aparata u Srbiji: A+, A++ i A+++ odlaze u istoriju

  U Srbiji uskoro kreće novo energetsko obeležavanje kućnih aparata, u skladu sa onim koje je na snazi u Evropskoj uniji od 1. marta ove godine.

  Uređaji poreklom iz EU sa novom energetskom oznakom naći će se na srpskom tržištu verovatno i pre stupanja propisa na snagu.

  Izbor energetski efikasnog uređaja može da smanji potrošnju električne energije u proseku oko 50 odsto, a najefikasniji način da se izabere frižider, veš-mašina ili televizor koji troši najmanje električne energije je da se pogleda u kom je energetskom razredu.

  Glavna izmena ukidanje nekih razreda i uvođenje novih

  S obzirom da skoro 80  odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, Evopska unija želela je da ovaj sistem energetskog označavanja unapredi, a glavna izmena je ukidanje nekih razreda i dodavanje novih.

  Upotreba energetski efikasnih uređaja u domaćinstvu, zajedno sa poboljšanjem izolacije, novim prozorima i vratima, dovodi do značajne uštede energije i smanjenja troškova, navodi se na sajtu www.europa.rs.

  „Potrošač treba da zna šta znače energetske oznake na uređajima. Na tržištu ne smeju da se nađu uređaji koji nemaju energetsku oznaku. Važno je da se pobrinemo da su podaci koji stoje na nalepnici tačni. U Srbiji ne postoje laboratorije koje proveravaju da li su klima uređaji zaista u energetskoj klasi koja je na njima navedena. Projekat radi na unapređenju kapaciteta laboratorija u Srbiji kako bi se ispitale energetske karakteristike proizvoda i kako bi imali garanciju usaglašenosti sa svim važećim propisima“, kaže dr Mirko Đapić sa projekta EU za energetsku efikasnost i eko-dizajn proizvoda.

  A šta znače određene oznake?

  Energetske oznake sada sadrže pojednostavljenu skalu energetskih razreda, od tamno zelene „A“ – za energetski najefikasniji uređaj koji doprinosi smanjenju računa i emisije ugljen-dioksida, do crvene „G“ – za najmanje efikasan uređaj, dok se kategorije „A+“, „A++“ i „A+++“ više ne koriste.

  Nove oznake se prvo primenjuju na beloj tehnici (frižiderima i zamrzivačima, mašinama za veš i mašinama za sudove) kao i televizorima, dok će se oznake na sijalicama promeniti od 1. septembra 2021, a potom i na ostalim uređajima.

  Pored oznake za energetsku klasu proizvoda, nove nalepnice na kućnim aparatima (registrovanim u EU bazi podataka) imaju i QR kod u gornjem desnom uglu, pomoću kojeg građani mogu saznati više informacija o proizvodu iz zvanične Evropske baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima – EPREL. Proizvodi na našem tržištu moraju da zadovoljavaju zahteve za označavanjem koji su na snazi u Republici Srbiji, ali ne moraju nužno biti registrovani u EPREL bazi podataka.

  U odnosu na stare oznake, osim novih klasa energetske efikasnosti ova oznaka sadrži drugačiji piktogram za zapreminu frižidera i zamrzivača (slika sa flašom i pahuljom), i drugačiji piktogram (slika sa zvučnikom) za nivo buke, kao i novu oznaku za klasu nivoa buke.

  U Srbiji potrošnja energije četiri do pet puta veća nego u EU

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaćinstva imaju najveći udeo u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji – 35 odsto.

  Javno-komercijalni sektor troši oko 10 odsto, industrija 26 odsto, saobraćaj 27,5 odsto, a ostalo troši poljoprivreda.

  Većina građana Srbije (68 odsto), smatra da njihov lični angažman može u maloj meri doprineti energetskoj efikasnosti, dok samo jedna četvrtina njih veruje da njihovo domaćinstvo u velikoj meri može doprineti energetskoj efikasnosti, pokazalo je istraživanje kupovnih navika i poznavanja energetski efikasnih uređaja građana Srbije sprovedeno ranije ove godine za potrebe projekta.

  U Republici Srbiji potrošnja energije je četiri do pet puta veća nego u zemljama Evropske unije, odnosno njenim starim članicama, i dva do tri puta veća u odnosu na zemlje u susedstvu koje su odnedavno u EU, što govori o potrebi za unapređenjem energetske efikasnosti u našoj zemlji.

  Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2000. do danas, objavljeno je na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

  Detaljnije o oznakama možete pogledati OVDE.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE