Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova akvizicija Fajzera zbog PADA PRODAJE vakcina vredna milijarde $

  Fajzer upotpunjava svoj portfolio kompanija i to proizvođačem lekova za krvne bolesti Global Blood Therapeutics.

  Poslednju u nizu akvizicija realizovana je ugovorom vrednim 5,4 milijarde dolara i to u borbi protiv potencijalnog usporavanja potražnje za proizvodima za suzbijanje Covid-19, jer se broj obolelih smanjuje.

  Fajzer je u ponedeljak saopštio da će platiti 68,50 dolara po akciji, što predstavlja premiju od 7,3 odsto na zatvaranje akcija Global Blood-a u petak i premiju od 42,7 odsto na zatvaranje u četvrtak, pre nego što je Wall Street Journal objavio da je Fajzer u naprednim pregovorima o preuzimanju kompanije.

  bolovanje

  Lekovi

  Fajzer je uživao u porastu prodaje bez presedana od globalnog uvođenja vakcine protiv Covid-19, razvijene uz BioNTech. Prodaja je, međutim, počela da usporava od prošle godine.

  Ali uz novac od prodaje vakcine protiv Covid-19, Fajzer je u potrazi za akvizicijama koje bi mogle doneti milijarde godišnje prodaje do kraja decenije.

  U maju je Fajzer izdvojio 11,6 milijardi dolara za proizvođača lekova protiv migrene Biohaven Pharmaceutical Holding , a nedavno je realizovao i ugovor vredan 6,7 milijardi dolara za kupovinu Arena Pharmaceuticals.

  Kupovinom Global Blood Therapeutics, Fajzer će povećati svoj posao lečenja retkih bolesti sa Oxbryta.

  Oxbryta je prvi put odobren 2019. za lečenje bolesti srpastih ćelija kod pacijenata starijih od 12 godina, a prošle godine u decembru i za mlađe pacijente.

  Vakcina (Beta)

  Bolest srpastih ćelija je nasledni poremećaj krvi koji pogađa oko 70.000 do 100.000 ljudi u Sjedinjenim Državama. Oralni lek je doneo 55,2 miliona dolara prodaje kompaniji u prvom kvartalu 2022, prenosi CNBC.

  „The Street je želeo da PFE nastavi da donosi nova sredstva kako bi poboljšao vidljivost zarade nakon kraja decenije kada ključna imovina počne da gubi svoju patentnu zaštitu, i da kompanija diverzifikuje svoju koncentraciju prodaje Covid lekova“, rekla je analitičarka kompanije Cantor Fitzgerald, Louise Chen.

  Akcije Global Blood-a porasle su za 4,5 odsto nakon objave ugovora.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE