Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voren Bafet

  Kompanija Vorena Bafeta IZGUBILA 44 milijarde $, ali je zabeležila i skok zarade

  Američka multinacionalna holding kompanija „Berkshire Hathaway“, čiji je predsednik i izvršni direktor Voren Bafet, u subotu je izvestila da je veliki konglomerat zabeležio neto gubitak od skoro 44 milijarde dolara u drugom kvartalu. To je uglavnom posledica velikog pada vrednosti Berkširovog značajnog portfelja akcija.

  Berkshire poseduje velike udele u kompanijama Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron (CVKS) i American Express. Tih pet akcija čine skoro 70 odsto portfelja. I Chevron i Coca-Cola su ojačali ove godine, ali su tehnološke akcije i finansije bili značajni gubitnici na tržištu.

  Gubitak vrednosti Berkširovog portfelja nije cela priča. Kompanija je zapravo prijavila operativni profit od 9,3 milijarde dolara u kvartalu, što je skoro 40 odsto više u odnosu na pre godinu dana.
  Taj dobitak je delom bio posledica viših kamatnih stopa. Bilo je i skokova u zaradi u Berkširovim železničkim, komunalnim i energetskim preduzećima.

  Berkshire poseduje Geico, Burlington Northern Santa Fe, PacifiCorp i MidAmerican Energy Company, kao i velike potrošačke brendove kao što su Fruit of the Loom, Duracell, Dairi Queen i veliki udeo u Kraft Heinz (KHC).

  Voren Bafet

  Voren Bafet (Screenshot)

  Veliki skok za kompaniju u poslednje dve godine

  Mnoga Berkširova preduzeća naglo su se oporavila od usporavanja ekonomije izazvanog korona virusom 2020.

  „Pošto je pandemija Covid-19 negativno uticala na većinu preduzeća, uključujući Berkshire, početkom 2020. godine, upoređivanje trenutnih rezultata sa rezultatima pre pandemije 2019. je od pomoći“, rekao je Bil Stoun, glavni investicioni direktor kompanije Glenview Trust i akcionar Berkširea.

  „Poslovna zarada za drugi kvartal 2022. je 51 odsto iznad 2019“, navodi se u izveštaju, prenosi CNN.

  Ali mnogi investitori obraćaju veliku pažnju na holding kompaniju da bi videli šta Voren Bafet, potpredsednik Čarli Manger i vodeći ljudi Berkšira za ulaganja Ted Vešler i Tod Kombs misle o berzi.

  Kako stoje akcije kompanije?

  Berkshire je prijavio oko 3,8 milijardi dolara neto kupovine akcija tokom drugog kvartala. Bafetova firma je takođe otkupila 1 milijardu dolara sopstvenih akcija tokom kvartala. Reč je o potezu koji pomaže da se poveća zarada po akciji.

  Berkshire je bio agresivan tokom pada tržišta, preuzimajući značajan udeo u naftnom gigantu Occidental Petroleum. Takođe, najavio je ugovor od 11,6 milijardi dolara za osiguravajuću kuću Alleghany ranije ove godine.

  Akcije kompanije su se držale bolje od ostatka tržišta u 2022. Akcije super A klase, kojima se trguje za oko 445.000 dolara po komadu, pale su za oko 2 odsto. Kao i akcije klase B, koje koštaju nešto manje od 300 dolara svaka i nalaze se u S&P 500.

  Analitičarka „CFRA Research-a“ Keti Seifert rekla je u izveštaju nakon objavljivanja zarade da vidi „stabilne rezultate u većini segmenata“ za Berkshire. Akcije obe klase Berkshire Hathaway-a blago su porasle u ranom jutarnjem trgovanju u ponedeljak.

  Bafet, koji će 30. avgusta napuniti 92 godine, nije dao nikakve naznake da još uvek planira da se povuče sa svoje pozicije izvršnog direktora Berkšira i najvišeg portfolio menadžera. Ali kompanija je već objavila da će Greg Abel, 60-godišnji potpredsednik svih energetskih i drugih neosiguravajućih jedinica Berkširea, na kraju zauzeti Bafetovo mesto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE