Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nisu „poslušali“ ministra: 1.500 hrvatskih lekara prekinulo ćutanje

  Više od hiljadu lekara iz cele Hrvatske protestovalo je u Zagrebu protiv vladine zdravstvene politike i pozvalo premijera Andreja Plenkovića da spase hrvatsko zdravstvo.

  Obučeni u bele radne mantile, naoružani zviždaljkama i brojnim transparentima, okupljeni su prošli centralnim gradskim ulicama do Markovog trga gde su sedišta vlade i sabora.

  Tamo je održan glavni deo skupa s kojeg su poručili da prekidaju višegodišnje ćutanje jer se pred njihovim očima zdravstveni sistem raspada.

  Prema procenama organizatora, okupilo se oko 1.500 lekara iz cele Hrvatske. Oni su nosili brojne transparente, među kojima su se isticali „Rane nastale zbog nerada lekari ne mogu sanirati“, „Umoran lekar, opasnost za pacijente“, „65+ spas za zdravstvo“, „Ako nas neće Hrvatska, ima ko hoće“, „Nema odmora dok traje obmana“ i „Da je Chuck Norris lekar i on bi napustio Hrvatsku“.

  U svojim govorima organizatori protesta su iskazali nezadovoljstvo statusom lekara, njihovim platama i lošim stanjem u zdravstvenom sistemu.

  Ukazali su na odlazak mladih lakara iz zemlje, brojne prekovremene sate, nedostatak opreme i lošu pokrivenosti zemlje lekarskim timovima i ordinacijama. Posebno su kritikovali ministra zdravstva Vilija Beroša.

  Skup pod geslom „S.O.S. za hrvatsko zdravstvo“ organizovali su Hrvatski lekarski sindikat, Hrvatska lekarska komora, Hrvatsko udruženje bolničkih lekara, Koordinacije hrvatske porodične medicine i Inicijativa mladih lekara Hrvatske, posle ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo lekara u javnom zdravstvu i spremnost na štrajk.

  Zdravstvu nedostaje 2.000 lekara i 4.000 sestara

  „Obraćam se osobi na kojoj je potez. Premijeru, spasite hrvatsko zdravstvo“, rekla je na skupu predsednica Hrvatskog lekarskog sindikata Renata Čulinović Čaić. Na tvrdnje da lekari već imaju visoke plate, ona je rekla da za razliku od političara, lekari svoje plate zarade nekoliko puta mesečno.

  Predsednica Koordinacije hrvatske porodične medicine Nataša Ban Toskić upozorila je da će milioni građana uskoro ostati bez porodičnog lekara jer veliki broj njih ima iznad 60 godina i plaćeni su najmanje. Ona je kazala da ministra ne zanimaju problemi lekara, a premijeru je poručila da je „nešto trulo u sistemu“ i da im je toga dosta.

  Organizatori protesta lekara su uoči protesta, između ostalog, naveli da svaki treći mladi lekar napušta zemlju, da u više od 50 opština nema lekara primarne zdravstvene zaštite, a da u zdravstvenom sistemu nedostaje 2.000 lekara i 4.000 medicinskih sestara.

  Do protesta je došlo dan pošto je u Saboru donet zdravstveni zakon koji će, prema najavama ministra Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sistema.

  On je uoči protesta kritikovao organizatore okupljanja ocenivši da skup neće doneti boljitak, kao i da u Hrvatskoj ima preko 2.400 lekara koji imaju veću platu od premijera.

  Hrvatski ministar zdravstva: Čemu protesti, 2.400 lekara zarađuje više od premijera

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE