Niško udruženje POMAŽE građanima: PITAJTE one koje PLAĆATE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niško udruženje POMAŽE građanima: PITAJTE one koje PLAĆATE

  Pitanja koja građani zvanično žele da postave državnim i lokalnim organima vlasti, Udruženje PraviLaw iz Niša šalje umesto njih zvaničnim zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

  U želji da poboljša transparentnost rada i poslovanja organa javne vlasti u Srbiji, niško udruženje osmislilo je servis koji omogućava građanima juga Srbije da se obrate onima kojima daju platu i dobiju informacije koje se tiču njihovih lokalnih zajednica.

  Osnivač Udruženja PraviLaw Tadija Mitić pojašnjava da kada organi javne vlasti ne odgovore na zahteve građana, oni će se obratiti dalje nadležnim institucijama, poput Poverenika za informacije od javnog značaja, kako bi omogućili građanima da dobiju odgovore.

  “Spremni smo da idemo do Ustavnog suda, pa čak i do Evropskog suda za ljudska prava – popularnog Strazbura. Pored svega toga, ukoliko građani žele da ostanu potpuno anonimni ispred organa javne vlasti, tako da se njihovo ime nigde ne pominje – anonimnost im je zagarantovana.”

  Mi pitamo umesto njih, dok njima samo dostavljamo dobijeni odgovor od organa javne vlasti. Ideja je da se pokaže da je moguće doći do informacija od javnog značaja, ako se koriste sva pravna sredstva koja nam sistem nudi. Mi smo riznica znanja koja umesto građana, na najadekvatniji način, koristi sva pravna sredstva koja su neophodna da se dođe do odgovora, ističe Mitić.

  Glavni kriterijumi na osnovu kog će odlučivati da li će poslati zahtev umesto građana ili ne je, objašnjava, da se pitanja odnose na informacije koje su od javnog značaja, odnosno da je reč o problemu od šireg društvenog značaja za lokalnu zajednicu.

  Iz udruženja takođe ističu da će imati i edukacije, kako bi pomogli građanima da nauče kako da sami napišu zahtev sa pitanjem koji će poslati organu javne vlasti, a imaće i kampanje u Nišu, Vranju, Pirotu, Leskovcu i Prokuplju.

  Moto ove inicijative Nišlija i poruka građanima je “pitajte one, kojima dajete platu, kako uređuju vašu lokalnu zajednicu”.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE