NIS-ove akcije na berzi: Znatno se bolje kotirale od drugih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS-ove akcije na berzi: Znatno se bolje kotirale od drugih

  Prošla godina je na Beogradskoj berzi bila u znaku izbijanja epidemije što je naročito bilo neugodno za kompanije kojima je drastično narušen njihov poslovni ambijent.

  Svakako su među najugroženijim bile naftne kompanije kako zbog niske cene sirove nafte tako i zbog slabije tražnje usled višemesečnih restrikcija u kretanju stanovništva.

  Akcije NIS-a pale su prošle godine oko 14 odsto što je znatno bolji rezultat u odnosu na svetske pandane koji su beležili negativne korekcije od 30-40 odsto i to nakon velikog oporavka potkraj godine.

  Glavni razlog otpornosti NIS-a jeste nevelika likvidnost u trgovanju (prosečan dnevni promet svega 3,3 miliona dinara) pa su krupniji učesnici na tržištu, najveći manjinski akcionari kompanije, mogli relativno lako da amortizuju pritiske na ovoj akciji, kaže broker Nenad Gujaničić, kometarišući kretanje akcija NIS-a na berzi zbog panedijem kovidom.

  “Kada je poslovanje u pitanju, NIS će izvesno prošlu godinu završiti sa gubitkom (prvi put od privatizacije) s obzirom da je u prvih devet meseci registrovan minus od 8,3 milijarde dinara. Ovakav rezultat je bio očekivan s obzirom na nisku cenu nafte tokom većeg dela godine”, kaže on.

  Optimistički scenario bi mogao da donese isplatu dividende iz neraspoređene dobiti ranijih godina ukoliko se nastavi aktuelni trend oporavka cene sirove nafte na globalnom tržištu.

  Izvor: BIZLife/Jelena Stojanović

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE