Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niš osniva preduzeće koje će brinuti o tvrđavi

  U godini kada će Tvrđava obeležiti 300 godina postojanja, Grad Niš će osnovati novo gradsko preduzeće koje će se baviti samo tim spomenikom kulture.

  Iz Kabineta gradonačelnice Niša kažu da neće biti novih zapošljavanja, već će brigu o istorijskom kompleksu raditi radnici Javnog komunalnog preduzeća Mediana.

  Tvrđava mora da ima domaćina, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na nedavnoj sednici Skupštine Grada.

  „Planirali smo i tu smo čvrsti u odluci da Tvrđava mora da ima domaćina, a to je posebno društvo, komunalno preduzeće koji će da se bavi isključivo Tvrđavom. Sada da krenete kroz Tvrđavu, videli biste kako izgleda kovačnica, tu su neke skitnice, žive ljudi tu, išvrljani su zidovi, mnogo smeća je svuda, nedostaju delovi putokaza, nedostaje turistička signalizacija. Zašto da ne, u budućnosti je u planu i da pokrijemo Letnju pozornicu“, rekla je Sotirovski.

  Tvrđava slavi tri veka

  Tvrđava, koja se nalazi u centru grada i jedan je od simbola Niša, građena je od 1719. do 1730. godine, a za njenu obnovu angažovano je preko 10.000 spahija iz 14 sandžaka, 40 carigradskih kamenorezaca, a na izgradnji bedema radilo je preko 400 zidara, podaci su Turističke organizacije Niša.

  Završetak glavnih radova obeležen je postavljanjem table na Stambol kapiji 1723. godine i naredne godine Tvrđava će obeležiti 300 godina.

  U godini kada Tvrđava obeležava 300 godina postojanja, planirano je osnivanje novog gradskog preduzeća koje će se baviti samo Tvrđavom. Ono neće imati mnogo radnika, jer će na održavanju i dalje raditi JKP Mediana.

  Početkom septembra ove godine, posle pet meseci od prvih najava, počelo je čišćenje bedema niške tvđave. Pre toga, tokom letnjeg perioda građani su primetili ispadanje kocki na još jednom mestu, iz kojeg viri stablo.

  Stari most u Tvrđavi koji je godinama bio u lošem stanju, uklonjen je, a izgradnja novog nije ni blizu kraja jer je cena porasla za više od dva miliona dinara iako je, prema najavama, trebalo da bude izgrađen 2020. godine.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE