Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mačka (Unsplash)

  Mace draže od dece: „Bum“ industrije ljubimaca u Kini

  Sve veći broj mladih Kineza koji pripadaju takozvanoj generaciji Z, rođenih posle 1996. godine, pre se odlučuju da odgajaju pre ljubimce nego decu, piše Saut Čajna morning post.

  Broj jednočlanih domaćinstava u Kini je već dostigla 25 odsto i potražnja za kućnim ljubimcima kao porodičnim pratiocima enormno je porasla pokazuje studija konsultantske agencije Dilojt o industriji hrane za kućne ljubimce u drugoj po veličini ekonomiji na svetu.

  Broj pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca u Kini brzo se približava broju od 200 miliona, nakon što je njihov broj skočio sa 12 odsto u 2012. na 25 procenata u 2021, navodi Dilojt.

  Kina, Peking

  U toj populaciji krznenih članova domaćinstva, mačke više osvajaju srca mladih Kineza. Prema navodima ovog izveštaja, kineska domaćinstva imaju 96 miliona mačaka i 92 miliona pasa.

  Prema predviđanjima, industrija kućnih ljubimaca bi trebalo da do 2025. godine dostigne obim od čak 811 milijardi juana (116 milijardi dolara).

  „Izmenjeni pogledi na strukturu porodice i povećanje broja samaca su veliki motivi za mlađe generacije da se okrenu kućnim ljubimcima“, rekla je Kristal Vang, vođa finansijskog savetovanja u Dilojtovom sektoru za potrošačke proizvode i maloprodaju u Kini.

  Posao, šetanje pasa

  Pandemija je takođe imala ulogu u rastu ove privredne delatnosti od uzgoja pasa i mačaka do proizvodnje hrane i opreme za ljubimce. Potreba za društvom i emocionalnom podrškom dovela je do povećanja usvajanja kućnih ljubimaca, koji se sve više ne doživljavaju kao životinje, već kao pratioci, članovi porodice, pa čak i deca, dodao je Vang.

  Kako piše honkoški dnevnik, više od polovine vlasnika kućnih ljubimaca kaže da im oni pomažu da se oslobode stresa i smanje negativne emocije. „Mlađe generacije imaju tendenciju da više favorizuju mačke, jer psi zahtevaju veću odgovornosti i više druženja“, objašnjava Vang.

  Izvor: Politika

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE