Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS nastavlja istraživanja nafte i gasa u BiH

  Кompanija NIS nastavila je razvoj projekta „Obudovac“ u opštini Šamac, Republika Srpska (BiH), i započela bušenje istražne bušotine Obudovac 03. Cilj istražnih radova je potvrđivanje i pronalaženje novih rezervi nafte i gasa. Radovi će biti izvedeni u skladu sa najvišim ekološkim propisima i završeni tokom januara 2022. godine. Bušenje će izvršiti „Naftagas Naftni servisi“ NIS-a korišćenjem savremene opreme i uz poštovanje najviših standarda koji regulišu oblast bezbednosti na radu. Prema projektu, bušenje će biti izvršeno na dubinu od 2.100 metara. Pre početka aktivnosti predstavnici kompanije upoznali su resorno ministarstvo, lokalnu samoupravu i meštane o istražnim radovima.

  Početkom 2021. godine NIS je u okviru ovog projekta realizovao dodatna seizmička 2D istraživanja na prostoru od 135 kilometara na području Obudovca. Ovim istraživanjima se meri brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih je definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa.

  Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva „Jadran-Naftagas“ koje poseduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na celoj teritoriji Republike Srpske. Osnovni zadatak i cilj „Jadran-Naftagasa“ je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela komercijalna proizvodnja na teritoriji Republike Srpske.

  U 2013. godini obavljeno je bušenje prve istražne bušotine „Ob-2“ u selu Obudovac, a godinu dana kasnije tokom ispitivanja dobijena je nafta čiji je kvalitet ispitivan u laboratorijama Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu. Utvrđeno je da se radi o nafti koja je već zastupljena u Panonskom basenu i slični tipovi nafte se proizvode i u Srbiji. Analizom i definisanjem parametara ležišta u toku probnog rada bušotine „Ob-02“ od avgusta 2019. do kraja ove godine stekli su se uslovi za dalji razvoj projekta na istražnom području „Obudovac“. NIS je obezbedio sredstva za novi investicioni ciklus, a rokovi radova zavisiće i od uslova vezanih za pandemiju korona virusa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE