Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ni 13. plata ih ne „sprečava“ da protestuju

  Premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavnici reprezentativnih sindikata Pošte Srbije i vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mira Petrović postigli dogovor o isplati zarade zaposlenima iz dobiti preduzeća.

  U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je dogovoreno kao prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća, kao i prethodnih godina.

  Dogovoreno je da se dodatno analizira poslovanje preduzeća i da se nastavi dijalog u vezi daljeg održivog rasta socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, navodi se u saopštenju i dodaje da će započeti razgovori biti nastavljeni narednih nedelja.

  Premijerka Ana Brnabić obavestila je predstavnike sindikata da je Vlada Srbije posvećena nastavku reforme sistema plata zaposlenih u javnim službama.

  U saopštenju se navodi da Vlada uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014. i dodaje da je Pošta jedno od javnih preduzeća koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Srbije.

  Ana Brnabić se sastala i sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milanom Krkobabićem i v.d. direktora Pošta Srbije Mirom Petrović, sa kojima je dogovoreno da je prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća.
  [preporucene_vesti ids=“278735″]

  Sindikat PTT Srbije i sindikat JP PTT saobraćaja Srbija „Nezavisnost“ ranije su najavili protest zaposlenih u Pošti Srbije za nedelju, 12. novembar, u Beogradu pod parolom „Vratite nam oteto“, jer su nezadovoljni zaradama i odnosom nadležnih prema zaposlenima u tom javnom preduzeću.

  Ne odustaju od protesta

  Predsednik Sindikata Pošta Srbije (PTT) Aleksandar Palović izjavio je da je razgovor sa predsednicom vlade Anom Brnabić bio konstruktivan, ali da ne odustaju od najavljenog protesta.

  „Upoznali smo premijerku sa pojedinostima koje ona nije znala, uvažili smo njene argumente, ali i ona naše. Ipak od štrajka ne odustajemo“, rekao je Pavlović za agenciju Beta.

  On je kazao da je sa predsednicom vlade postignut dogovor o isplati iz dobiti preduzeća, koju su do sada radnici dobijali kao 13. platu.

  „Saglasili smo se da je nedopustivo da sa ovako niskim zaradama uđemo u 2018. godinu i da moramo da sačekamo zakon o zaposlenima u javnoj upravi“, rekao je Pavlović.

  Pavlović je kazao da je PTT prošle godine ostvarila neto dobit od 3,05 milijardi dinara, a da zaposleni u tom predzeću imaju najniže plate u javnom sektoru oko 42.000 dinara, dok oko 11.000 radnika sa srednjom stručnom spremom nakon umanjenja od novembra 2014. imaju oko 35.000 dinara.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE