Birokratija im "zatvorila" čistu vodu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Birokratija im “zatvorila” čistu vodu

  Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija u Zrenjaninu saopštilo je da je prekinut rad postrojenja za prečišćavanje vode koje bi obezbedilo zdravu pijaću vodu Zrenjanicima na koju čekaju više od 13 godina.

  Kako se navodi u saopštenju, koje je potpisao predstavnik konzorcijuma firmi investitora postrojenja za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin Nenad Obradović, rad postrojenja prekinut je u 13 časova jer od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo još nije pristiglo obećano odobrenje za rad postrojenja.

  Obradović je naveo da su na taj korak bili prinuđeni, jer odobrenje nije stiglo iako su uspešno završena sva predviđena ispitivanja koja su potvrdila potreban kvalitet prečišćene vode prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, na samom postrojenju i u gradskoj mreži.

  “Podsećamo javnost da smo u proteklih desetak dana, čekajući odluku, vodu isporučivali potpuno besplatno, a da dnevni troškovi prevazilaze sumu od četiri hiljade evra”, naveo Obradović.

  On je rekao da će postrojenje ponovo biti u funkciji, i da će se grad snabdevati prečišćenom vodom za piće “onog momenta kada se dobije saglasnost nadležnog sekretarijata kojem je sva potrebna dokumentacija uredno predata”.

  “Pokrajinska sanitarna inspekcija nam je stavila zabranu na rad iz razloga što zadiru u prinadležnosti Ministarstva građevine, pod kojim su komunalna preduzeća”, kazao je tada Obradović.

  Rekao je i da zakon tumači da Sinertek (investitor sa kojim je potpisan ugovor za prečišćavanje vode), može da se bavi uslužnom delatnošću kroz uslugu koju pruža Vodovodu, a ne i komunalnom, dok pokrajinski inspektorat za sanitarnu inspekciju tvrdi da se ne može baviti tom delatnošću.

  Postrojenje za koje je najavljivano da će obezbediti zdravu pijaću vodu Zrenjanincima pušteno je u probni rad sredinom juna ove godine, a početak rada nekoliko puta je najavljivan, pa odlagan.

  Zrenjanci zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju više od 13 godina jer je 2004. godine sanitarna inspekcija zabranila vodu za piće zbog nedozvoljene količine arsena, a zbog nedostatka zdrave pijaće vode Zrenjanin je jedan od gradova sa najvećom potrošnjom flaširane vode.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE