Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nezavisnost: Bez posla ostalo 40.000 radnika „na lizing“

  Najmanje polovina od približno 80.000 radnika koji su bili radno angažovani „na lizing“ od 1. marta i stupanja na snagu Zakona o agencijskom zapošljavanju, do danas je, prema nezvaničnim procenama, ostala bez posla, saopštio je sindikat Nezavisnost.

  Kako se ističe, sindikati su naslutili pogubno dejstvo pomenutog zakona prošle godine, kada su prilikom njegovog donošenja bezuspešno insistirali da se eliminišu sve uočene pretnje za prava zaposlenih preko agencija, a to se posebno odnosilo na visinu plate, prava na bolovanje, godišnji odmor, kao i na bezbednost na radu, prevoz i druga prava iz radnog odnosa.

  Nažalost, ispostavilo se da su bila opravdana strahovanja da će zakon poslužiti samo poslodavcima, posebno onima koji sve svoje poslovne promašaje i neuspehe prebacuju na teret zaposlenih, navodi se u tekstu.

  Tokom epidemije, zbog drastičnog pada ekonomskih aktivnosti, ali i zbog rupa u zakonu, domišljati agencijski posrednici brzo su se prebacili u za njih manje rizičnu grupaciju – omladinske i studentske zadruge, tvrdi Nezavisnost.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE